Отглеждано като веган дете расте без зъби, не може да седи и да говори

Австралийски съпрузи бяха изправени пред съда в Сидни днес, за да отговарят за престъпна небрежност при отглеждането на почти 3-годишната им дъщеричка, съобщи The Sydney Morning Herald.

32-годишната майка и 35-годишният баща, чиито имена не са обявени заради процеса, държали детето си на строга веганска диета. Така на 19-месечна възраст момиченцето тежало под 5 килограма, изглеждало като 3-месечно бебе, не можело да седи, да говори, да се преобръща и да се изправя.

През март 2018 г. детето било откарано в болница, след като припаднало. Лекарите установили, че е развило рахит и дегенеративна костна болест, заради която костите на момиченцето станали чупливи. Освен това се оказало, че то не е преглеждано никога и че не е ваксинирано изобщо. Родителите признали, че от раждането бебето е отглеждано предимно с овес и оризово мляко. Дневната му дажба включвала и половин банан сутрин, парче препечен хляб със сладко или с фъстъчено масло за обяд, а за вечеря – тофу, ориз или картофи.

Персоналът на болницата първоначално е уважил желанието на родителите бебето да бъде на веганска диета, но след като майката забранила и соята, защото е пълна с “хормони”, подали сигнал в полицията и социалните служби. В болницата родителите отричали, че забавеният растеж на дъщеря им да се дължи на недохранване. Те заявили, че е дребна, защото е момиче.

Бебето е било отнето от родителите и настанено в приемно семейство. Пред съда приемната майка заяви, че момиченцето е било толкова зле, че не е можело да седи, нямало е зъби, не можело да си държи само шишето с мляко и не е можело да говори, въпреки че е било вече на 2 години.

Сега под грижите на приемните родители момиченцето е усвоило пълзенето, вече може да стои, да върви и да казва около 20 думи. Започва да развива здравословен апетит, но заради ниския си ръст и предимно въглехидратна храна, която е получавало от майка си и баща си, теглото му е наднормено.

Очаква се решението на съда. Родителите са заплашени от затвор.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.