Рибите виждат цветовете в морските дълбини благодарение на генна адаптация

Уникална генна адаптация помага на рибите да виждат цветовете на дълбочина до 1500 метра под водата, където мракът е почти непрогледен за повечето гръбначни животни, предаде Ройтерс.
Анализът на генома на 101 видове риби показа, че три еволюционни разклонения дълбоководни обитатели имат специализирано зрение, което им позволява да различават цветовете в почти пълната тъмнина на екстремната им среда. Това е голямо предимство при намиране на храна и размножаване, както и за избягване на хищниците.
„Техните очи са по-чувствителни и смятаме, че зрението им е много добро в морските дълбини,“ каза Зузана Мусилова от Карловия университет в Прага – една от авторките на изследването, публикувано в сп. „Сайънс“.
Гръбначните животни имат два вида фоторецепторни клетки в ретината: светочувствителните клетки пръчици и конусчета. Конусчетата се ползват за виждане при ярка светлина и с тях се възприемат цветовете, а пръчиците се ползват при по-тъмни условия и с тях не се различават цветовете. Пръчиците съдържат фотопигмента родопсин, който реагира на различна дължина на светлинната вълна.
При 13 вида дълбоководни риби от три еволюционни разклонения било установено изобилие от гени, които контролират родопсина. С помощта на пръчиците те могат да виждат цветовете в дълбоките океански води.
Рибите са дребни – с дължина около 30 см. Хранят се с планктон и скариди и обитават на 400-1200 метра под океанската повърхност. На тази дълбочина прониква само остатъчна светлина, тя идва и от биолуминисцентните животни, като например рибата морски дявол.
Вероятно рибите с такава система за виждане възприемат цветовете само с пръчиците, което е уникално сред гръбначните животни, обясни Мусилова.

Изтпчник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.