593 четения

Търновец стана майстор на оригинални черни пици, направени с активен въглен от кокосов орех

Иновативните тестени деликатеси са здравословни и подходящи дори за вегетарианци

 

Ексцентрични черни пици с активен въглен, добит от черупки на кокосов орех прави Симеон Стефанов от старата столица. 42-годишният мъж усвоил технологията по приготвяне на оригиналните рецепти от негов приятел и ученик на българския шеф-готвач Радостин Кирязов, който спечели световния шампионат по пици в Португалия през 2018 година. Любопитно е, че Симеон преди това не се е занимавал професионално с кулинария, но след като отворил своя ресторант „Верона“ във Велико Търново, му хрумнало да почерпи опит в тази сфера и съвсем сам да майстори специалитетите на заведението. За относително кратък период усвоил спецификата на черните пици и днес с удоволствие облича готварската куртка, за да ги приготвя.

Лекари, специалисти по хранене и диетолози от години поставят пиците в графа нездравословни храни. Съвсем наскоро обаче в Италия се зародила идеята за нова рецепта на тестения деликатес, която драстично намалява калорийния й състав. А именно чрез използването на активен въглен от хранително-вкусовата промишленост, който се добавя в тестото й. Съставката носи забележителен ефект и благодарение на нея блатът се сдобива с наситен черен цвят, който се запазва и след изпичане. На тъмния фон продуктите върху него буквално заблестяват, а доматеният сос се откроява предизвикателно.

„Активният въглен, който добавям в тестото в малки количества, е добит изцяло от кокосов орех и е 100% естествен продукт. Той е мощно средство за извеждане на различни токсини и химикали от организма. Порестата повърхност на активния въглен му позволява да абсорбира нежеланите токсини, „привлича” ги, при което те се прилепят към него, за да се изхвърлят от организма, без да могат да се усвоят“, обясни Симеон.

42-годишният търновец уточни, че има още един метод за добиване на черен цвят на пицата. Той се осъществява чрез влагане на масло от сепия. При него обаче блатът мирише на риба, което не се харесва на всички хора. Затова решил да не прилага този способ.

Майсторът разказа, че в тестото се слага още мая, три вида брашно и квас. То трябва да втаса минимум 24 часа при определени условия, а след третия ден не може да се ползва, защото толкова е срокът му на годност.

Самата технология на замесване също има своите тънкости, които предпочита да запази в тайна. Изпичането става на 320 – 340 градуса за около 2 – 3 минути.

Майстори четири вида черни пици – две сладки и две солени.

„Половината са постни, а останалата половина – с месо. Интересно предложение е пицата с ананас и пилешко роле. Също много атрактивна е тази с круша, синьо сирене, прошуто и орехи. Аз самият съм вегетарианец и препоръчвам пицата ни с грилован патладжан, пармезан и песто“, разказа Симеон.

По думите му хората реагират различно, когато им поднесат атрактивните пици. Някои мислели, че са изгорели, а други гледали на тях като лечебно средство срещу проблеми със стомаха, тъй като е всеизвестно медицинското действие на активния въглен като средство за детоксикация. Всички обаче оставали очаровани и задължително идвали отново да похапнат от тях.

Симеон сподели, че има идея да въведе след време също зелена и червена пица. За добиване на въпросните цветове към тестото се добавя съответно спирулин и сушени домати и сок от червено цвекло.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Търновец стана майстор на оригинални черни пици, направени с активен въглен от кокосов орех

 • 10.05.2019 в 22:46
  Permalink

  Калко да е инувативен метода, в момента черната питка даже в била се предлага, но на пицата изглежда като изгорена тъй като черното се вижда само по ъглите. На бургер се прави това защото питката е цяла.

  Отговор
 • 11.05.2019 в 12:41
  Permalink

  „шеф-готвач“ на български се казва „главен готвач“. Аман от масова неграмотност и запълване на знанията от тъпи телевизии.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *