73 четения

Чевермета, иновативни млечни продукти и омайни вина изкушиха гостите на Осмия национален събор на овцевъдите

Хиляди посетиха фермерския форум и се забавляваха с богатата му програма

 

Още по-пъстър и шарен спрямо предходни години бе Осмият национален събор на овцевъдите. Фермерският форум доведе на поляните край Петропавловския манастир хора не само от региона, но и от далечни краища на страната и чужбина. Три дни присъстващите хапваха, пийваха и се веселиха въпреки променливите метеорологични условия. Множеството атракции държаха интереса на публиката през цялото време и успяха да провокират вниманието на младото поколение към сектора и едновремешните занаяти.

Началото на събитието дадоха кукери от Калугерово, които скачаха неуморно повече от 30 минути, облечени в оригинални костюми и носещи звънци на кръста. Младите мъже вдигнаха много шум, за да изгонят злите духове. Веднага след тях настъпи емблематичният оркестър „101 каба гайди”, който накара присъстващите на настръхнат от фолклорните звуци. 5-годишната Йоана Лазарова от Варна пък поздрави гостите с песента „Когато бях овчарче“.

Сред официалните лица, уважили събитието, бяха евродепутатите Мария Габриел и Момчил Неков, народните представители Весела Лечева и Валентин Ламбев, зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов, председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, областният управител проф. Любомира Попова, кметовете на Велико Търново – инж. Даниел Панов, Горна Оряховица – инж. Добромир Добрев, Лясковец – д-р Ивелина Гецова, Стражица – Румен Павлов.

Съборът тази година премина под мотото „Български храни от български суровини“ и отново имаше за цел да насърчи потреблението на овчи и кози продукти.

Десетки производители представиха деликатесите си, а още на входа на мероприятието майстори на малиново вино и гъби кладници вдигаха градуса на настроението. Веднага след тях бяха производителите на млечни продукти, всеки от които, застанал горд зад стоката си, подканваше хората да дегустират, за да се уверят лично в качеството.

За разлика от предходни години, когато имаше изобилие от иновативни сирена, съдържащи трюфели, чушка, борова кора, смола, кимион и т.н. този път преобладаваха традиционните. За сметка на това обаче имаше всевъзможни видове кашкавал, но сред тях безспорно се открояваше този на майстора Maрин Маринов от врачанското село Алтимир. Той представи кашкавал от краве мляко и боровинки. Сподели, че това е негова авторска рецепта, суровината добива от собствено стадо животни, а в състава на млечния деликатес влиза 8% суха боровинка.

„По технология той не зрее, както останалите, заради плода. Необходимо е да стои 3 дни в камерата, за да се стегне и изсъхне. Срокът му на годност е по-малък от този на обикновения кашкавал“, уточни Марин. Младият мъж разказа, че първоначално пробвал да вложи маслини, но не бил доволен от крайния резултат. Вкусът на плодовия му кашкавал е специфичен, балансиран и според производителя е перфектно мезе за червено вино.

Изложители на напитката на боговете изобщо не липсваха. Едно от най-атрактивните бе вино на варненска фирма, направено от арония.

Десетки бяха майсторите на колбаси, които също се представиха на събора. Те бяха наредили на щандовете апетитни наденици, луканки, суджуци, филета и т.н. Хората използваха момента да купят стока директно от производителите и дори си размениха телефоните, за да могат и за в бъдеще да поръчват.

Освен местни и млечни вкусотии имаше и много храна за душата. Пътуващото читалище „Бащино огнище“, помещаващо се в автобус, облепен с ликовете на най-големите български герои, представи нова изложба. Тя бе посветена на бита на България след Освобождението и входът за нея бе свободен.

„Събрали сме народни носии от всички фолклорни области и множество предмети от ежедневието на народа, оръдия на труда и т.н. Особено интересна според мен е наличната ни руска кавалерийска сабя от 1832 година, завещана от мой приятел. Всички вещи в експозицията са на над 100 години. Любопитно е, че има предимно възрастни хора, които ни даряват вещи за каузата и така подкрепят инициативата ни, случваща се изцяло на доброволни начала“, заяви Ивайло Шопски, родолюбец и инициатор на читалището.

В центъра на събитието пък бяха разположени шатрите с животни. Посетителите имаха възможността да видят редки и ценни породи овце, крави, агнета, кози и други. Четириногите приемаха с любопитство вниманието на всички и кротко позираха за снимки. Децата не пропуснаха да ги погалят и да им се порадват. Стопаните обаче споделиха, че отглеждането на животните става все по-трудно. Повечето от фермерите разказаха, че се наложило да намалят осезаемо стадата си, заради многото проблеми в сектора. Димитър Петков от Търговище посочи, че липсата на работна ръка и ниските изкупни цени са най-сериозните трудности пред него и колегите му.

„Най-високата цена, която ни дават за млякото, е 1,15 лв./л. За агнешкото пък 4,60 лв./кг. Категорично това не е задоволително и ни ощетява“, допълни Димитър.

Най-младият сред животновъдите бе 14-годишният Илкер Юсуф от село Загориче, Шуменско. Осмокласникът сподели, че със семейството му се грижат за 250 овце и работата изобщо не му тежи.

Още в първия ден се проведоха фермерски състезания. Надпреварата по ръчна стрижба спечели Бойчо Бойчев от Котел. Той успя за 15 минути, да свали руното на овце от порода синтетична популация българска млечна. Втори се класира Фефзи Мехмедов от с. Орловец, а трети – Катин Георгиев от Нови пазар. Победителите освен овациите на публиката получиха и парични награди. Специален приз бе връчен и на най-младия участник в стрижбата, който за първи път участва в състезанието.

27 мъже, жени и деца пък се включиха в състезанието по ръчно доене на овце във втория ден на събора. Най-сръчен се оказа Бойко Георгиев от Нови пазар, който издои 1,2 л мляко за 47 секунди. Второ място в надпреварата грабна сестра му Василена. Най-малкият участник, показал умения в ръчното доене, бе 7-годишната Габриела Дончева

Голям интерес предизвика надпреварата за най-тежък коч. Победител стана Джеки от порода „Черноглава плевенска”, който спечели 1000 лв. за своя стопанин Красимир Митков. Със своите 151 кг расовото животно пребори ожесточената конкуренция на 17 претенденти от различни породи.

Второ в надпреварата – със 147 кг тегло, бе класирано животно от същата порода, а най-лекият коч в състезанието се оказа 95,5 килограма.

И докато едни наблюдаваха фермерските състезания, други се любуваха на интересните занаяти, които представяха майстори от цялата стана. Те бяха изложили цървули, калпаци, кошници, колиета с пендари, чанове, дърворезби, керамика и т.н.

Публика не липсваше и за спектакъла на прабългарската школа по оцеляване „Багатур“. Младите мъже пресъздадоха древни бойни умения, завидна атлетичност и виртуозна езда на коне.

Атракциите на форума се шириха на терен от 140 дка, а на две специално изградени сцени се изявиха десетки фолклорни състави. Музикантите участваха в традиционния за събора конкурс „Заблеяло ми агънце“.

В неделя се проведе аукцион на овце, кочове, агнета и кучета, а съборът завърши с хороводна програма.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!