6 четения

Бяла черква отбеляза 143 години от Априлското въстание

В БЯЛА ЧЕРКВА ПРАЗНУВАХА 143 Г. ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ И 43 Г. ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА СЕЛИЩЕТО ЗА ГРАД. На събитието присъстваха митрополит Григорий, членът на Европейския парламент Момчил Неков, народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев, Станислава Стоянова и Милен Михов, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, заместник-областният управител Ивета Кабакчиева, кметове на населени места, общински съветници, общественици и др.

Митрополит Григорий отслужи Велика вечерня с панихида за загиналите въстаници в църквата „Св. Димитър“. Спектакъл – възстановка на събитията от 1876 г., по сценарий и с участието на членове на регионалните клубове на дружество „Традиция“ пренесе присъстващите в разгара на подготовката за въстание и изпращането на четниците от Бяла черква. Те поведоха факелно шествие до местността Черничака – изходен пункт на белочерковските въстаници. Последваха ги официалните лица, факлоносците и учениците от ОУ „Бачо Киро“.

В словото си кметът на Бяла черква Албена Тодорова допълни, че вече повече от век Априлското въстание е морален стожер за съизмерване на делата ни. Тодорова припомни, че на 28 април 1876 г.(нов стил 11 май) 101 белочерковци излизат от селото, за да се включат в четата на Поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. 75 от тях са убити, а Бачо Киро – обесен в Търново месец след избухването на въстанието. От Освобождението до днес на този ден селището чества своя празник.

„Един безценен урок са завещали за бъдните поколения предците ни от Априлската епопея в Бяла черква. С действията си те ни казват, че въпреки страха и безнадеждността можем да направим нещо за другите, преди дори да помислим за себе си. Това себеотдаване, това втурване след интересите на общността, народа, нацията – то ни липсва днес“, обърна се към гражданите кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Към присъстващите се обърнаха членът на Европейския парламент Момчил Неков и народният представител Станислава Стоянова.

Официалните лица поднесоха цветя и венци пред паметника на Бачо Киро. Празникът завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – В. Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!