9 четения

Еволюцията възкреси рядък вид безкрили птици

Еволюцията е създала два пъти един и същ вид безкрили птици, като между първата и втората му поява са изминали десетки хиляди години, съобщи ЮПИ.
Става въпрос за птици от семейство дърдавцови.
Ново изследване показва, че въпросният вид два пъти се е установил на изолирания атол Алдабра край Сейшелските острови, като птицата е загубила способността си да лети след хиляди години на острова. След като климатичните промени и покачването на нивото на водата в Индийския океан са предизвикали изчезването й, птицата се „завърнала“ хиляди години по-късно и отново станала безкрила.
Двата вида са еволюирали от един и същ прародител, срещащата се в Мадагаскар птица Dryolimnas cuvieri, която е голяма колкото кокошка.
Палеонтолози са изследвали фосили от тези птици в седименти, формирали се преди атолът да бъде залят от океана и след това. Получените резултати разкрили промени в крилата и костите на глезена, свързани с неспособност на птицата да лети.
Тъй като на Алдабра няма сухоземни хищници, тези птици бързо се лишили от възможността да летят, без това да ги застраши. Безкрили птици от вида и днес се срещат на атола.
„Откритите уникални фосили предоставят неоспорими доказателства, че представители на семейство дърдавцови са колонизирали Алдабра, след като вероятно са дошли от Мадагаскар, като и в двата случая са станали безкрили“, заяви палеонтологът Джулиън Хюм от Лондонския природонаучен музей.
Резултатите от изследването са публикувани в Zoological Journal of the Linnean Society.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!