Керека стяга референдум, иска във Великотърновска община

8-годишното британче Милица Мартин изпя химна ни и разчувства вицепрезидента Илияна Йотова и кмета Даниел Панов

 

СЕЛО КЕРЕКА, КОЕТО СЕ НАМИРА В ОБЩИНА ДРЯНОВО, НО В НЕГО ПРЕОБЛАДАВАТ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИТЕ, ЧЕСТВА 400-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ, а гости на богатите тридневни тържества бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, кметът на община Велико Търново Даниел Панов, колегата му от Дряново Мирослав Семов, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народният представител Весела Лечева и др. С изпълнението си на химна на Република България на перфектен български език 8-годишната Милица Мартин, която неотдавна е пристигнала със семейството си от Великобритания в Керека, развълнува присъстващите. За хубавото настроение допринесоха и прекрасните изпълнения на духовия оркестър на училище „Емилиян Станев”, както и на самодейци от близките населени места.

В дряновското село стягат референдум, за да преминат към община Велико Търново. Керека е било част от старопрестолната община преди век, а отличните комуникации и близостта с нея, както и възможностите за развитие на туризма и културните обмени, са основната причина да искат да се върнат там. По закон искането се внася за гласуване в парламента, а колективният орган насрочва дата за него. Изборът става с обикновено мнозинство. Дряновското в момента селце е в непосредствена близост до великотърновските Шемшево и Буковец, а голяма част от местните имат имоти в болярския град или трудовият им делник преминава там.

„В навечерието сме на разпределението на европейските средства за следващия програмен период. Сега е времето България да изработи цялостна програма за спасяване на българското село. Европейските средства трябва да стигнат до всяко село това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. – През годините неведнъж българското село ни е спасявало и съхранявало като народ. Отдавна българската държава трябваше да разработи план за развитието му“, изтъкна вицепрезидентът.

ДНЕС В СЕЛО КЕРЕКА ЖИВЕЯТ ОКОЛО 60 ДУШИ. ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ МЛАДИ ХОРА ИЗБИРАТ ДА ОТГЛЕЖДАТ ДЕЦАТА СИ В КЕРЕКА и да го развиват. „Село Керека не е уникално само заради историята си. Керека се възражда за нов живот благодарение на огромната любов към родното място, към родината, с която успявате да заразите и чужди граждани.“ С тези думи се обърна Илияна Йотова към жителите и гостите на селото. Вицепрезидентът благодари специално на председателя на Народно читалище „Напредък – 1884“ 29-годишната Невена Николова и на всички, отдадени на възраждането на село Керека. Вицепрезидентът и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов откриха плоча в чест на достолепната годишнина на селото. Двамата поднесоха цветя пред Паметника на св. св. Кирил и Методий и Паметника на четниците от село Керека, участвали в четата на Бачо Киро и Поп Харитон в Дряновската епопея. В село Керека през 1885 г. е издигнат първият в България Паметник на славянските първоучители. „Днес почитаме светите братя Кирил и Методий, които дадоха четмо и писмо на милиони хора, създадоха третата християнска цивилизация – славянската, и я разпространиха“, посочи Илияна Йотова.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки: Президентство на Република България

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *