Момчил Неков, евродепутат: „При днешното управление говорим не само за спиране на европейски фондове, а за връщане на пари“

„При днешното управление говорим не само за спиране на европейски фондове, а за връщане на пари! По наше време не са спирали фондове, но когато една лъжа се каже няколко пъти, хората я приемат за истина“. Това каза при срещи в Павликени евродепутатът Момчил Неков.

Кандидатът от „БСП за България“ посети цеховете на производител на декоративна растителност, а по-късно се срещна и с жители на общинския център.

Момчил Неков представи възможностите, които създава Европейският съюз за развитие на малките и средните производители. Кандидатът за евродепутат от листата на БСП сподели с присъстващите свършеното от него в рамките на настоящи мандат на Европeйския парламент. Двойният стандарт е темата, която предизвика жив интерес и въпроси. Момчил Неков представи успеха, постигнат от социалистите в Европейския парламент. Той самият беше докладчик на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. „Европейските институции са свършили своето, сега остана правителствата на държавите членки да въведат законодателните изменения в своите законодателства, за са защитят гражданите си” поясни още той.

„Ползата е, че към нас няма да има продуктова дискриминация и каквито храни има в Западна Европа, такива ще има и в Източна Европа. Сега трябва да се въведе в българското законодателство, само че управляващите от ГЕРБ още нищо не са направили по въпроса. Трябва да имаме адекватна компетентна държава, с компетентни управляващи“, заяви Неков. Евродепутатът уточни, че директивата не се отнася само за храните, но и за стоки и услуги.

На среща с граждани в град Павликени той беше похвален за свършеното в защита на интересите на българските пчелари. Благодарение на усилията на Момчил Неков опрашването влиза вече в европейското законодателство. “Общата селскостопанска политика е направена за гражданите, а не за приближени на властимащите. Европа не е това, което ГЕРБ представя – касичка с пари за избрани.” Неков посочи една от препоръките в доклада – да се направят стратегии за подкрепа на пчеларството на национално равнище.

“Важно е правителството на ГЕРБ да бъде отстранено от управлението на държавата, защото след 10 години управление на ГЕРБ, България продължава да е най-бедната страна в ЕС. За последните 2 програмни периода на България са преведени 30 млрд. лева. С такава сума България можеше да бъде съвсем различна, но не е“, посочи народният представител Весела Лечева. Тя поиска справедливо разпределение на огромния публичен ресурс, с който управлява ГЕРБ, така че да достигне до всички български граждани.

В срещите участваха и представители на местната власт. „За изминалите два мандата ние привлякохме над 70 млн.лв. от европейските фондове, които бяха инвестирани в различни проекти в нашата община. За нас ЕС означава стабилност и възможности да обновяване нашите населени места. Нови пътища, нови площади, нови спортни съоръжения, изцяло обновена болница. Това всичко е от солидарността на Европа. Трябва да се възползваме максимално от тази възможност“, каза кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов.

„Някои имат къщи за гости, а ние от кал не можем да посрещаме гости“, каза кметът на с.Стамболово Петър Петров. Той заяви, че населените места искат облекчени условия за кандидатстване по ПРСР. „Искаме и ние да усетим какво е да си европеец. Ние не искаме да си купуваме джипове, а да усетим какво е да вървиш пеш като ремонтираме улиците си по проекти“, допълни кметът.

Евродепутатът-социалист беше специален гост и на честванията по случай на 143-тата годишнина от Априлското въстание в Бяла черква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *