26 четения

Пет реплики, на които да не обръщате внимание, ако искате да си тръгнете навреме от работа

Нека ви разкажа една история. Имало едно време един служител, който си уредил среща след работа и точно се канел да си тръгне след дългия ден в офиса. Изключил компютъра и тъкмо се приготвял да си облече палтото, когато един колега го помолил да му отдели само две секунди, за да го попита нещо. Служителят се съгласил с усмивка – в крайна сметка какво са някакви си две секунди? Само че двете секунди прераснали в две минути, а двете минути – в двайсет. Накрая служителят трябвало да търси начин да се измъкне от неудобното положение, почувствал се гузен, че иска да си тръгне половин час СЛЕД края на работния ден и на всичкото отгоре трябвало да се чуди какви извинения да измисля за закъснението си за срещата.

Може би този служител сте вие?

Изследванията показват, че в основата на тази неприятна ситуация е фактът, че хората  подценяват времето. Не си дават сметка колко ценно е всъщност. Случвало ли ви се е да чакате приятел за среща, който да ви каже, че идва до две минути и да се появи след двайсет и две? Е, значи знаете за какво говоря. Доста е обидно и лесно може да сведе до минимум желанието ви за среща с този човек, ако това е негово трайно поведение. Като че ли нямате какво по-добро да правите от това, да чакате някого на спирката или в кафенето. Ценете времето! Ако искате да си тръгвате от офиса навреме, трябва да умеете да отказвате на хората, които ви уверяват в следното (независимо дали колеги или началник):

1. „Искам това да е готово до края на деня!”

Попитайте трима души от офиса какво според тях означава „до края на деня”? Бихте се изненадали, че отговорите няма да съвпаднат. Твърде вероятно е да получите следните варианти:

  • 17 ч. (един час, преди да си тръгнете от работа)
  • 18 ч. (когато си тръгвате от работа)
  • полунощ (когато практически денят приключва).

Виждате ли? Когато някой ви каже подобно нещо, може да има всичко предвид, затова уточнете подробностите и преценете дали времето, което ви дава, е достатъчно за изпълнението на задачата.

2. „Би ли го направил възможно най-бързо?”

Много подвеждащо, защото всеки човек има различна представа за „възможно най-бързо”. Спомнете си историята с приятеля ви, който закъснява 22 вместо 2 минути! Вероятно за него това е нищо и никакво си закъснение. В този случай е редно да уточните, че имате приоритетни задачи за деня и когато се освободите, ще се заемете и с тази.

3. „Ще ти отнеме само две секунди!”

Извинете, но нищо не отнема две секунди. Дори кихането ще ви отнеме повече време! Когато някой ви каже подобно нещо – особено в края на работния ден – отклонете настойчивостта му, като изтъкнете ангажиментите си, и го уверете, че ще го изслушате на следващия ден.

4. „Само един бърз въпрос…”

О, не! Същата работа като с двете секунди! Преди да се впуснете в това приключение, изрично попитайте колко време действително ще отнеме въпросът и дали не може да почака до утре сутринта.

5. „Закъснявам 5 минути, извинявай.”

Всеки има този приятел, който закъснява „само 5 минути”. Спомнете си колко пъти някой се е появявал наистина след 5 минути? Обикновено човек, който закъснява толкова малко, не би се извинил и не би предупредил. Приема се, че е редно да се извините предварително за закъснение от 10 минути и повече. След като някой си прави труда да ви пише или да ви се обади, че ще закъснее 5 минути, подгответе се за много повече. Ако се случи еднократно, както и да е – всеки може да попадне в задръстване или да се успи, но ако това е модел на поведение, замислете се дали да не разредите срещите си с този човек, или просто да отивате и вие половин час по-късно от уговорения час. Така ще сте навреме.

Ценете времето на другите, както и своето собствено! Никоя секунда не може да бъде върната назад.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!