7 четения

ВТУ чества патронния си празник в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий

ПАТРОННИЯ СИ ПРАЗНИК ЧЕСТВА В ДЕНЯ НА БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ, КОЙТО НОСИ ИМЕТО НА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ. По традиция празникът започна с изнасянето на патронната икона, която краси ректорския кабинет. Неин автор е доц. Евгени Николов, който в момента е декан на Православния богословски факултет. Иконографията на патронната икона е нетрадиционна – и Кирил, и Методий са изобразени като архиереи. Тя беше начело на шествието, с което цялото ректорско ръководство, всички декани и официални гости на празника застанаха пред паметника на братята Кирил и Методий.

„Днешният ден е много важен за нас, защото като темели на този университет, като патрони, закрилници, спасители стоят нашите първоучители – братята Кирил и Методий, покровители не само на ВТУ, но и на България, на славянството. Не знам какво е било в Средновековието, но знам, че днес за нас и за Европа са трудни времена. Имаме нужда от тези покровители, от тяхната помощ, за да се справим не толкова с необразованите и нашествениците, а с тези, които се опитват да попречат на нашата свобода“, каза в празничното си слово ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Академично слово за светите равноапостоли братята Кирил и Методий произнесе проф. д-р Радослав Радев, председател на Общото събрание на университета.

Всички участници в празника бяха поздравени от народния представител от ГЕРБ Станислава Стоянова, която дойде на празника заедно с колегата си Станислав Стоянов. Сред официалните гости бяха и областният управител проф. Любомира Попова, зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, трима от бившите ректори – професорите Владимир Попов, Иван Харалампиев и Пламен Легкоступ, декани на факултети и др.

Поздрави своите бивши преподаватели, колеги и настоящи студенти и Анастасия Антонова, възпитаник на ВТУ. В момента тя е учител в СУ „Вела Благоева“ и в деня на патронния празник на вуза се срещна за първи път с колегите си от випуск 1992 г.

РЕКТОРЪТ НА ВТУ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ ВРЪЧИ ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА УНИВЕРСИТЕТА НА КМЕТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНЖ. ДАНИЕЛ ПАНОВ. Самият той не успя да присъства на празника, затова от негово име отличието прие зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Празникът продължи с благослов и с концерт, в който участваха възпитаници на Педагогическия факултет.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!