Новини

Дъщерята на легендарния актьор Кирил Господинов представи във Велико Търново книгата „Баш майстора завинаги“

Премиера на книга, посветена на любимия за поколения българи актьор Кирил Господинов, направи дъщеря му Веселина Господинова в старата столица. Тя представи изданието „Баш майстора завинаги“ и част от изложба с уникални негови фотографии. Веселина разказа пред „Борба“, че проектът е вдъхновен от хилядите почитатели на баща й и има образователна цел. Работила по създаването му цели 7 години и събрала в рамките на 138 страници най-интересното от професионалния му път. Нарича книгата свое трето дете и до момента е успяла да продаде над 650 екземпляра от нея.

„Книгата „Баш майстора завинаги“ е луксозно издание, съдържащо повече от 60 оригинални фотографии от различни филми на баща ми. Умишлено на корицата не пише моето име, защото целият проект и трудът ми бяха захранвани като едно голямо сърце от любовта на почитателите на баш майстора“, обясни Веселина.

Дъщерята на легендарния актьор уточни, че един от основните мотиви за издаването на книгата е целта й тя да остане във времето и поне още 10 години да се говори за Кирил Господинов.

„Паметта е основното стъпало, на което може да стъпи сегашното поколение. Обезличаването й е политика, която се налага посредством унизително ниските бюджети на културните институции. Това възражда духа на българина сам да организира инициативи. С помощта на дарители инициираме поставянето на паметна плоча на баща ми в морската градина във Варна. Тя е дело на акад. Георги Чапкънов. Средствата от продажбите на изданието пък отиват за създаване на паметник на Кирил Господинов, отново във Варна“, коментира Веселина.

Тя сподели, че в проекта са включени изключителни кадри, предоставени единствено на книгата, които са от Националната ни филмотека. Те са правени по време на снимките на филмите и само изключителните познавачи и познаватели на филмите на актьора ще разпознаят това. Под всеки фотос пък е описала репликите, които в същия момент биват изричани.

„Дигитално възстанових сценария, по който баща ми е играл ролята на баш майстора. Хората ще могат да прочетат каква е историята с шапката, яйцата и т.н. Това мисля, че ще ги докосне и ще разберат, че изобщо не е лесно да създадеш такъв образ“, допълни Веселина.

Книгата може да бъде поръчана единствено от нейната Фейсбук страница, тъй като не е разпространена в книжарниците. Авторката обяснява това с факта, че държи да напише индивидуално посвещение на всеки човек, който я купува и по този начин да изгради трайна връзка с читателите.

„Книгата има продължение, втората е биографична книга „Баща ми – баш майстора“. Много държах да са отделни издания. Във втората е описано всичко от неговото рождения до смъртта му. Иска ми се хората да знаят, че той не беше весел човек, за разлика от образите, които изгражда. Носеше тъга в себе си, никога не се е проявявал като комик или човек, който забавлява компанията“, заяви Веселина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *