Родителите, които отглеждат добри деца, правят тези 5 неща

Децата са често огледало на своите родители. От тях получават възпитанието си, с тяхна помощ изграждат своя светоглед, формират ценностната си система, разбиранията си за правилно и грешно, добро и зло. Отговорността на родителя е голяма. Децата ни са най-важното наследство, което оставяме след себе си. Те са нашият смисъл и гарантът, че сме живели пълноценно. Дали обаче сме си свършили добре работата, превръщайки децата си преди всичко в добри хора?

Ето кои са петте неща, които правят родителите на добрите деца:

1. Слушат, а не казват.

Като родители прекарваме много време в поучаване, мъмрене, насочване, обясняване, насърчаване, понякога викане. Да не забравяме обаче, че самите ние има много какво да научим от децата. Според психолозите е важно да прекарваме достатъчно време с детето си, правейки заедно с него нещо положително – без да го критикуваме, без да му казваме кое трябва и кое не, кое е правилно и кое грешно. Това помага за развитието на детския мозък и най-вече на частта, която отговаря за дълготрайната памет.

2. Превръщат съпричастността в приоритет.

От голямо значение е да се възпита у детето чувство на състрадание, умение да се поставя на чуждото място и да гледа на нещата от различна гледна точка, а не само от собствената си. Родители, които не обръщат внимание на това, най-често отглеждат егоисти, неспособни да поставят чуждите нужди пред своите. Вместо да използвате изрази като „стига да си послушен“, заменете го със „стига да си добър/мил“. Напомняйте на детето си да демонстрира уважение към другите и да се грижи за възрастните.

3. Правят наказанията ефективни.

Ясно е, че всеки наказва по един или друг начин детето си – дали с мъмрене, дали с отнемане на любимата му играчка, дали с ограничаване на любимата му дейност. Психолозите са единодушни, че за да бъде ефективно наказанието, то трябва да бъде мигновено и кратко – тоест непосредствено след поведението, което го е предизвикало. Разбира се, трябва да бъдете много внимателни в това, защото не всяко лошо поведение изисква наказание. Например правете разлика между това, детето да е ударило някого нарочно или да ви е излъгало например, и да изцапа новата си блузка.

4. Обръщат внимание на голямата картина.

Важно е децата да разбират, че са част от едно глобално общество, в което действията имат последствия. Затова възпитанието започва от детската площадка, където също има правила на поведение. Освен това още от ранна възраст децата трябва да са наясно, че има хора с различен живот и култура. Окуражавайте детето си да изразява благодарност към всеки в живота си – включително към хората, които събират боклука или пък към сервитьора в ресторанта. Важно е да знае, че милото отношение може да помогне.

5. Не хвалят доброто поведение всеки път.

Детето не трябва да очаква награда всеки път, когато се държи добре. Не му обещавайте подарък, ако си изяде всичко например. Дори да се случва понякога, не го превръщайте в ежедневен модел. Някои жестове на доброта трябва да бъдат преподадени и когато децата ги научат, трябва да се учат от тях. Помогнете им да разбера, че благодарността е достатъчна похвала за доброто дело. Затова, когато помагат у дома, без да ги помолите, едно топло „благодаря“ може да ги окуражи да продължат с този тип поведение. Възнаграждавайте само наистина значимите постъпки.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.