4 четения

Всички жени оглупяват след раждането. Наистина ли?

След раждането жените оглупяват и интелектът им страда след бременността – това твърдение, способно да изкара от нерви всяка млада майка, битува в различни варианти. То се основава на резултати от поведенчески експерименти, при които, за да изследват коефициента на жени в първите два дни след раждането, са дадени за решаване различни когнитивни задачи.  И са отчетени по-ниски резултати в сравнение с постиженията на същите жени преди раждането – тогава те се справили по-добре.

Защо се случва това и защо не бива да се разчита изцяло на такива изследвания

Факт е, че жената в първите дни след раждането е под стрес и той не е задължително свързан с нещо лошо. Тя просто трябва спешно да се адаптира към новите обстоятелства и да си възвърне предишния душевен баланс.

Стереотипът „жената оглупява след раждането“ произтича от друго клише, а именно, че жената и мъжът имат различен интелектуален потенциал. Въпреки че е доказано отдавна: имаме равни способности и можем да изпълняваме умствена работа еднакво добре. Което обаче не пречи вторият стереотип все още да е закостенял в схващанията ни.

Това показва експеримент на психолози от университета Йейл през 2012 г. Те предлагат на група студенти да се запознаят с две автобиографии – абсолютно еднакви, с разликата, че първата принадлежи на мъж, а втората автобиография – на жена. Фокус групата трябва да прецени кой от двамата служители ще се справи по-добре с предложената позиция. Студентите отговарят, че мъжът е по-компетентен и е по-вероятно да се справи с предложената позиция. Любопитно е, че сред анкетираните има и жени, и мъже.

Още един пример за обществените нагласи в отношението към бременните: На участници в анкета са показани два видеозаписа, според които да оценят компетентността на служителите. И в двата клипа се виждат мениджъри, които приемат обаждания, подписват документи и извършват друга офис дейност. На едното видео ролята на мениджър се изпълнява от обикновена жена, а във втория – от бременна.

Мнозинството запитани отговарят, че жената „в положение“ се справя по-лошо с работата. Това доказва само едно – че стереотипите ни влияят силно – факт, както и твърдението, че когато имаме определени очаквания за даден човек, той най-често ги оправдава. Този ефект е описан за първи път от психолога Робърт Розентал. Той кани групи от ученици да проведат експеримент, в който да научат мишки да преминават през лабиринт.

Всички ученици получават абсолютно еднакви мишки, но на първия отбор, ученият казва, че мишки принадлежат към селективна порода, податлива на бързо обучение, а на втория отбор – че трябва да обучи обикновени мишки. И става чудо: „селективните“ мишки започват да минават през лабиринта по-бързо, въпреки че не се различават по нищо от останалите гризачи.

После Розентал провежда серия сходни експерименти с хора: изпраща психолози в училище, които в произволен ред избират няколко деца и казват на преподавателя, че тези деца се извънредно талантливи и ще постигнат много. След половин година психолозите се връщат в училище и установяват, че успеваемостта на тези деца действително се е увеличила най-вече, защото учителят се отнася подсъзнателно по-добре към тях.

Същото може да се каже и в случая с оглупелите след раждането жени – макар това твърдение да няма нищо общо с реалността, хората са склонни да го приемат на доверие под влияние на социалните стереотипи.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!