229 четения

Бивш полицай и шампион по борба шие гоблени, сега бродира Царевец

Йордан Дойнов се радва на четирима внуци, гледа пчели и не пропуска ловен излет

 

БИВШИЯТ ПОЛИЦЕЙСКИ ШЕФ И ШАМПИОН и майстор на спорта по борба Йордан Дойнов шие гоблени, гледа пчели, ходи но лов и се радва на четирима внуци. 59-годишният мъж се е захванал сега да бродира и Царевец. Той е сред полицаите и спортистите във Велико Търново, за които все още се говори. Допреди три години бе изкушен и от занимания с крави и производство на сирена в мандра, но с тази част от живота му вече било свършено. Той все пак уточнява, че никога не е бил съдружник в мандрата в Керека, а бил там само работник, макар преди десетина година да бе в основата на нейното създаване.

„Сега съм щастлив човек и още по-щастлив дядо на четирима внуци – две момичета и две момчета от сина и дъщеря ми. Единият, естествено, се казва Йордан и дори носи моите три имена“, споделя Йордан Дойнов .Той обаче не може да не разказва за МВР, за борбата и за това как едно момче от село Търничене в Долината на розите е попаднало и останало във В. Търново. От това село е и съпругата му Деляна, а покрай нея той още преди години в полицията започнал да шие гоблени. Тя обаче не се занимава с това трудно ръкоделие. Синът му Георги е известен международен футболен съдия, а дъщеря му Десислава работи в деловодството на Окръжна прокуратура. Зетят, който също се казва Георги, е полицай в старата столица.

 

ЗА СТРАСТТА КЪМ НАГЛЕД ЖЕНСКОТО ХОБИ

 

ТОЙ Е УШИЛ ДО МОМЕНТА 6 ГОБЛЕНА. Първият е „Детелини“ и той го довършил, след като Деляна се мъчила доста години с тази творба. После му харесало и се превърнало в негова страст. В колекцията си Йордан Дойнов има „ Мадам Сиси“, „Воденицата на Буше“, „Мустанги“, „Моста на Мостър“, култовият „Свети Георги“ и сега бродира хълма Царевец. Един гоблен му отнема по няколко години! „Свети Георги“ обещал за сватбата на сина и го подарил на него и снахата Мая точно за светлия им празник. После дъщерята поискала „Мадам Сиси“ за новия им дом.

„Шия бавно и обикновено вечер по няколко часа. Това е много хубаво занимание и не е скъпо – около 100 лева за конци. Не съм продавал и нямам намерение да го правя и нямам представа колко струва на пазара един гоблен. Сега съм изкушен от Царевец и с удоволствие ще го завърша и смятам да е шедьовър. Нямам любим гоблен от ушитите, но всеки е свързан със спомен и семеен повод. Шиех и в полицията след акции и екшъни, каквито имаше постоянно във В. Търново в тъй наречената „зора на демокрацията“ и мутренските времена“, разказва известното топченге от близкото минало.

Семейството му подарило специална кутия със снимки на ушитите гоблени и с негова снимка с медал от времето на борбата. В нея той си държи конците и ръкоделието. На черно-бялата снимка от младини пък е написано „Няма невъзможни неща!“.

 

Йордан Дойнов с внуците

На 17 г. започва да учи история във ВТУ, след като завършил „Олимпийски надежди“

 

МОЖЕ БИ МАЛЦИНА ЗНАЯТ, ЧЕ ЙОРДАН ДОЙНОВ Е ЗАВЪРШИЛ ИСТОРИЯ ВЪВ ВТУ. Станал е студент на 17 г., след като е завършил „Олимпийски надежди“ в София. Тогава идва във Велико Търново и остава тук завинаги. Сега още си ходи в Търничене, където живее баща му. Семейната вила и пчелинът пък са в Керека.

„Аз съм момче от село, но обичах да се боря от малък, казваха, че имам талант. Харесаха ме и тръгнах нагоре след VIII клас на село. Станах студент като непълнолетен, защото съм тръгнал на училище една година по-рано. Като завърших основно образование, вече бях борец, републикански шампион. Отидох в Централно спортно училище „Олимпийски надежди“, където завърших средно. Илия Павлов ми е съученик и в спортните години бяхме приятели. После пак си останахме такива“, казва Йордан Дойнов. На 17 г. обаче няма как да влезе в казармата, но може да стане студент и го приемат история във ВТУ. Завършил и станал войник в ЦСКА. През цялото това време той е бил борец – става втори в Европа, втори в света, два пъти балкански шампион, много пъти републикански, дори и в казармата.

НЕ Е ХОДИЛ САМО НА ОЛИМПИАДАТА ПРЕЗ 1984 Г. В ЛОС АНЖЕЛИС. Тогава социалистическа България не пуска своите спортисти да отидат в Америка и прави паралелни олимпиади в соцстрани. Олимпиадата по борба е била в София, където той взема сребърен медал, но реално става втори и заслужил майстор на спорта… на несъществуваща олимпиада.

„Бях най-сигурният участник в националния отбор. През 1984-а ги надвивах всичките у нас! Станах шампион на турнира „Дан Колов“ за мъже у нас. Готвя се за олимпиадата в Америка и два месеца преди това ни казват, че няма да ходим в капиталистическа страна. Четири години блъсках като луд преди това. Сега това ми тежи най-много след толкова години. Дори да не бях станал олимпийски, поне знамето щях да нося. Тези дни се запознах с Весела Лечева, с която не се познавах лично, и си говорихме за това“, се гневи бившият борец.

МЕЖДУВРЕМЕННО СТАВА ОФИЦЕР В „ЛЕВСКИ“ И ТРЯБВА ДА ИЗБИРА или да влезе в МВР, или нещо друго. Не му се е оставало в София обаче и става полицай. Вече е женен за Деляна, на 21 г., още в казармата. Така през 1984 г. става служител на МВР като състезател по борба. През 1987 г. спира състезателна дейност и се отдава изцяло на новото си поприще като полицай. Днес се шегува, че от „работа борец започва работа полицай“. Да се реши да влезе в тази система, „вина“ има Иван Топалов, който е бил председател на клуба по борба във В. Търново и шеф на полицията по онова време. Така старши лейтенантът направил своя избор. Другият вариант е бил да стане учител по история и физическо. Първото му работно място било в Ресен и отговарял за АПК като районен инспектор.

ОТ ПОЛИЦИЯТА СИ ТРЪГНА САМ И МЛАД ПЕНСИОНЕР ПРЕЗ 2007 Г. МАЛКО ПРЕДИ ТОВА обаче започнаха да го наказват за щяло и нещяло, защото се заговори, че го гласят за директор на Областната полиция. 47-годишният полицай напусна със сълза в окото, но без да каже лоша дума за МВР. Служи на това ведомство близо 20 години. Бе началник на Криминална полиция във В. Търново. После началник на управлението 5 години. Йордан Дойнов съжалява днес само за едно – много полицаи си тръгват от системата по една или друга причина точно когато са натрупали опит, умения, контакти и могат да научат младите на занаята! През последните години никой от МВР не го търси и не се сеща за него. Така е и с младите борци, те също биха могли да познават шампиона Йордан Дойнов, разнасял славата на страната си толкова години.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

 

 

 

Един коментар за “Бивш полицай и шампион по борба шие гоблени, сега бродира Царевец

  • 19.05.2019 в 8:18
    Permalink

    Страхотен човек и ръководител, голям професионалист и съм го казвал много пъти- това районно поне още 100 години няма да има такъв началник . Да си жив и здрав и поне на още толкова прявнуци да се радваш !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *