1 четения

Ангел Джамбазки: „Наглост и политически цинизъм е искането на Турция за изучаване на официален турски език у нас”

Призовавам всички кандидати от листите за ЕП, както и техните партии, да декларират, че ще се противопоставят срещу членството на Турция в ЕС

Това се казва в категоричната позиция на водача на листата на ВМРО – Българско национално движение, Ангел Джамбазки по повод изказване на турския посланик Хасан Улусой в Кърджали за признаването и въвеждането на турския език като официален за изучаване в България. Думите на посланика идват като продължение на изказването на Ердоган за нуждата от членството на Турция в ЕС.
Позицията на Патриотите от ВМРО винаги е била категорична и последователна и тя няма да се промени. Напротив – ние ще се борим да бъдем част от състава на ЕП, за да браним България от подобни провокации и заплахи, категорични са от ВМРО.
Ето как коментира темата Ангел Джамбазки:
„Турция направи поредна провокация чрез посланика си в България. Това е недопустима намеса и агресия срещу Конституцията на Република България. И това е само ден, след като Ердоган заяви отново претенции за членство на Турция в ЕС. И даже си позволи да каже, че ЕС има повече нужда от Турция, отколкото Турция от ЕС.
Да искаш задължително изучаване на турски език в суверенна страна с официален език български, и то в деня на българските просветители – светите братя Кирил и Методий, е висша форма на наглост и политически цинизъм.
Ние, Патриотите от ВМРО, няма да допуснем това и ще настояваме българското Външно министерство да вземе категорично отношение по казуса. Турция неведнъж си позволява да размахва пръст и да ни дава наставления как да се случват нещата в страната ни, но и неведнъж ние показахме, че не сме послушни васали на Анкара.
След решителните действия на властта по инициатива на Патриотите за пресичане на турското духовно влияние у нас, както и за признаването на турско малцинство, Турция днес явно отново прави опити за инвазия.
Като водач на листата на Патриотите от ВМРО категорично се противопоставям на поредната провокация и заявявам, че всеки честен български гражданин, който обича отечеството си, може да бъде спокоен, че докато ние сме в управлението, изучаването на турския език и щенията за всякакви други сърдечни и мисловни граници, бленувани от страна на Ердоган, няма да бъдат прекрачвани.
Призовавам също така да се спре политическото лицемерие и напомням на БСП, че българският народ е мъдър и помни целувката между Местан и Станишев на „Лъвов мост“. Не си правете гаргара с интелекта на хората.
Още нещо – призовавам всички кандидати за български представители в ЕП да декларират пред българските избиратели, че няма да подкрепят членството на Турция в ЕС и техните партии официално ще се противопоставят на искането за задължително изучаване на официален турски език в училищата. Това е честната спрямо сънародниците ни позиция.
Защото ние от ВМРО браним България вече 126 години!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *