9 четения

Айфеловата кула чества 130-годишнината си

Айфеловата кула в Париж е висока 324 метра, тежи 7300 тона и ежегодно привлича над 7 милиона посетители. След като навремето построяването й бе критикувано, тя се превърна в неоспорим символ на френската столица, който тази година чества 130-годишнината си, предаде Франс прес.
Айфеловата кула невинаги е била харесвана. „Построяването й било придружено от ожесточена полемика, протести и петиции на нейни противници“, припомни Кристоф Жирар, който отговаря за въпросите на културата в кметството в Париж.
По повод Световното изложение в Париж през 1889 г., с което е отбелязана 100-годишнината на Френската революция, е лансиран голям конкурс, спечелен от индустриалеца Густав Айфел, за съжаление на много творци по онова време, сред които писателят Ги дьо Мопасан.
Построена за две години, два месеца и пет дни, Айфеловата кула, която включва над 18 000 метални части, е символ на технически и архитектурни умения. „През 19-и век тя е символ на Франция, която възвръща индустриалната си мощ – прецени архитектът и историк Барнар Лемоан. – Тя фокусира върху себе си вниманието на Световното изложение през 1889 г.“
Оттогова репутацията й непрестанно нараства, привличайки ежегодно над 20 милиона фенове, дошли да й се полюбуват, да изкачат стъпалата й или да я заснемат.
„Айфеловата кула задължително трябва да се посети“, заяви канадката Лори. Същото смята и 46-годишната германка Регина Росман, която не се е поколебала да се върне тук заедно с децата си, макар че входният билет е по-скъп – 9,70 евро за млади хора на възраст между 12 и 24 години и 19,40 евро за възрастни, отколкото преди 20 години.
„От пожара, засегнал катедралата Нотр Дам, си даваме сметка, че монументите са уязвими“, допълни 23-годишната албанка Грета Рама, която живее в Брюксел. „Пожарът в катедралата разбуди съзнанието за значението на нашето културно наследство“, отбеляза Жирар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!