9 четения

Икономическото развитие на В. Търново впечатли посланика на Словакия

Посланикът на Словакия – Н. Пр. Мануел Корчек, гостува във Велико Търново. Заместник-кметът по финанси Снежана Данева-Иванова го запозна с профила и развитието на града и общината, с ръста на инвестиции, забелязан и потвърден и от Световната банка. Дипломатът сподели, че е в старопрестолния град именно за да се запознае на място с икономическото развитие. Той получи специален бизнескаталог, описващ профилите и дейностите на фирмите в града.

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за бъдещи бизнесконтакти и инвестиции.

Други теми на срещата бяха свързани с богатото културно-историческо наследство на Велико Търново и пъстрия културен календар. Посланикът бе придружаван от консула на Словакия в България Ивана Марксфелдова. Двамата бяха гости и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където разговаряха с ректора на вуза проф. Христо Бонджолов.

На срещата бяха обсъдени сътрудничеството със словашкото посолство, изучаването на словашки език във Великотърновския университет, междууниверситетските договори за сътрудничество, както и бъдещи съвместни инициативи. По време на разговора си с проф. Бонджолов Негово Превъзходителство се ангажира да разговаря със словашки компании, които да предложат стаж на български студенти, изучаващи словашки език.

Изучаването на словашки език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ започва през 1979 г., когато е открит първият лекторат по словашки език в български университет по междудържавна спогодба. В момента словашки език, литература и култура се изучават в рамките на бакалавърските програми, а също в магистърска и в докторска програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *