Новини

Къщите за гости стават новата индустрия на старата столица

70 обекта вече съществуват легално в града, доста са и в сивия сектор, а глобите са от 5 до 15 хил. лв.

 

НАД 70 КЪЩИ ЗА ГОСТИ ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО СЪЩЕСТВУВАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А БРОЯТ ИМ НАРАСТВА ЗНАЧИТЕЛНО СПРЯМО МИНАЛАТА ГОДИНА, информира зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. Превръщането на частен дом в къща за гости с ниска категория е новата индустрия на Велико Търново, а прогнозите са, че още тази година броят на леглата в къщите, както и апартаментите, които се дават за нощувки на туристи, значително ще изпревари тези в хотелите, които в града са 30. Само за този месец в старата столица са отворили 4 нови къщи за гости. Една от последните е направена от реновиран имот в началото на ул. „Зеленка“. В съседство на нея има още три, а доскоро никой не е предполагал, че в този район може да се развива туризмът.

„Както има изрядни съдържатели на хостели и къщи за гости, така има и нелегални, а проверките са доста стриктни и нашите колеги ги извършват съвместно с екипи на НАП и РПУ Велико Търново“, коментира още Данева и допълва, че много лесно може да се докаже дали в някоя къща или апартамент дават стаи под наем на туристи, като се прегледат обявите в сайтовете. За да съществува този бизнес, трябва да го рекламираш и не може да си „инкогнито“, но пък това ти пречи да функционираш „на тъмно“, коментират от кметството.

Съгласно чл. 206 от Закона за туризма лице, който предоставя туристически услуги в некатегоризиран туристически обект, се наказва с глоба от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридически лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 5000 до 8000 лв., а имуществената санкция – от 10 000 до 15 000 лв.

НЕОТДАВНА ЧЕТИРИМА ПРИЯТЕЛИ УСПЯХА ДА ЗАКУПЯТ, ОБНОВЯТ И ПУСНАТ КАТО КЪЩА ЗА ГОСТИ ДОМА НА ХРИСТО ИВАНОВ – ГОЛЕМИЯ. Имотът е и своеобразна атракция, защото в него е запазено непокътнато скривалището, в което убежище е намирал и самият Васил Левски.

По данни на кметството в процес на изграждане предимно в старата част на града са 13 къщи за гости, а отварянето им предстои до лятото. От общината са доволни, защото пускането на повече места за настаняване е красноречив знак, че туризмът се развива, а това носи и приходи за местната хазна. Според експертите не е трудно да се отвори къща за гости и обектът да си работи легално. Всички лица, които предлагат услугата „Настаняване в туристически обекти“ на територията на общината, съгласно чл. 111 от Закона за туризма, трябва да го правят само в категоризирани туристически обекти – хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги.

Всички физически и юридически лица, предлагащи услугата „Настаняване в туристически обекти“, са длъжни да подават ежемесечна декларация за реализираните при тях нощувки, като същевременно заплащат туристически данък. Размерът му се определя с решение на Общинския съвет, но в същото време е важен приходоизточник, тъй като набраните от него средства могат да се изразходват само за дейности, свързани с изграждане и поддържане на туристическа инфраструктура, участие на изложения, реклама и популяризиране на региона като туристическа дестинация. Общината има широки правомощия и контролни функции по Закона за туризма, а глобите, които се налагат, не са никак малки.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Къщите за гости стават новата индустрия на старата столица

 • Явно проституцията в този град процъфтява , единствената друга възможност е самите субекти които се занимават с този род бизнес е да имат проститутско мислене . И ако това за вас е бизнес , то собствениците на малки квартални магазинчета явно във вашите очи са едри индустриалци.

  Отговор
  • Ето ти едно мислене точно по български. По целия свят има къщи за гости, само у нас те навеждат мисълта към проституция. Коментарът е излишен, но говори за нивото на умствено развитие на някои хора. Меко казано.

   Отговор
 • Всяка година броят туристи расте с 3% а легловата база с много повече. Заплатите на обслужващия персонал(удвоени за 3год), Комисионна от 15%(мин.за букинг), паркоместа, ток, инвентар(шампоан, сапун) пералня….Ще има много фалити когато влезем в криза и скочат още малко заплатите. Който е с кредит, ще фалира.

  Отговор
  • “Заплатите на обслужващия персонал(УДВОЕНИ за 3год.)” Ти нормален ли си ве БРАНШ. Мръсна скрънза си ти.

   Отговор
 • Все ще има някой да се изкаже “подобаващо по български” . Тази практика е много популярна в развитите страни, ма и за хора, които искат с труд да си изкават прехраната. Всисчи старинни къщи трябва да се възстановят и да се превърнат в къщи за гости. Дори в информационният център да имат информация за празните легла , за да се ориентират по- бързо и лесно туристите.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *