39 четения

Паметник на Атанас Буров откриват в Горна Оряховица

ПАМЕТНИК НА АТАНАС БУРОВ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ ТЪРЖЕСТВЕНО НА 29 МАЙ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Богата културна програма за жителите и гостите на Горна Оряховица е подготвила Общината за месеците май и юни. Подробностите и акцентите в нея представиха вчера в клуба на БТА кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и зам.-кметът Йорданка Кушева.

Двуметровата фигура на държавника ще се извисява в пространството между църквата „Успение Богородично” и бившето кино.

Паметникът е дело на търновския скулптор Борис Борисов. Изработен е от бронз и заедно с постамента, на който ще стъпи държавникът, целият паметник достига три метра, каза вчера инж. Добромир Добрев.

Идеята в Горна Оряховица да има паметник на Буров е отпреди пет години. Тогава е бил сформиран и Инициативният комитет, който през годините се е превърнал от регионален в национален. В момента в него участват повече от 30 общественици и интелектуалци. Събраните средства за паметника надхвърлят 30 000 лв., коментира и Йорданка Кушева. Благодарение на това Горна Оряховица ще бъде вторият български град след София, в който ще има паметник на прочутия държавник.

Бюст-паметник на Атанас Буров има и в гимназията, която носи неговото име, допълва г-жа Кушева. В родния град на държавника има и площад, който носи неговото име.

Откриването на паметника на Атанас Буров на 29 май е кулминацията на Майските празници в Горна Оряховица. Те започват на 22 май с откриването на изложба на Николай Колев. В този ден започва и бирфестът в града, когато ще се изявят и групите „Мълния”, „Демоде”, „Черноризец” и Ozon Friendly. В 20 часа на пл. „Георги Измирлиев” ще свирят и музикантите от група „Ахат”.

На 23 май е фолклорният спектакъл с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

На 24 май денят ще започне с шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура, в което ще вземат участие деца от всички детски градини и училища. За първи път специален блок ще сформират и най-добрите спортисти на града, които ще минат по главната улица, окичени с медалите си, каза още инж. Добрев.

Вечерта е шествието на абитуриентите. Те ще минат по червения килим в тържествен парад, а след тяхното дефиле започва и концертът на Деси Добрева и танцьорите от ансамбъл „Сидер войвода”.

Лятното турне на „Кока-кола” ще мине тази година през Горна Оряховица. Концертът е на 27 май и в него ще участват Павел и Венци Венц, Дара, Михаела Маринова, Йоана, Ева Пармакова, Михаела Филева, Криско, балет „Нова“, BallaN и диджей Дончо. Вечерта ще е и първото излъчване на 3D мапинг шоуто, което разказва историята на Горна Оряховица. Картините ще се редуват върху сградата на Общината. Второто излъчване на шоуто е в празничния за града ден – 29 май.

Сутринта ще започне с тържествена сесия и церемония по удостояване със звания и награди по случай празника на града. В 12 часа е церемонията по тържественото издигане на знамето на Горна Оряховица. 30 минути по-късно е и тържественото откриване на паметника на Атанас Буров.

Вечерта продължава с детска фиеста на Un Beso art & dance center и концерт с участието на вокална формация „Графити“, Миро и Йорданка Христова.

На 30 май е празничният юбилеен концерт, с който читалище „Напредък“ ще отпразнува 150-ия си рожден ден, а в последния ден на май ще бъде открита традиционната вече изложба „С очите си видях бедата“. Най-добрите малки художници ще бъдат наградени, а след това ще има и демонстрация на пожарна техника и разходка с пожарни автомобили.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!