147 четения

Родители алармират за опасни за децата им скулптури в парк „Колю Фичето“

Новопоставените арт инсталации в парк „Колю Фичето“ във Велико Търново разтревожиха десетки родители. Според тях скулптурите са опасни за малчуганите, които играят там, тъй като са осеани с остри ръбове. Майките и татковците се обявиха твърдо против творбите, които са част от експозиция на Съюза на българските художници, включена в програмата на културния календар на старата столица. Някои родители дори предлагат да се внесе колективна жалба до общината, за да се премахнат въпросните съоръжения.

„Уважаваме изкуството, но в случая става дума за скулптури, чиито крайни части наподобяват оголена арматура. Децата ни бягат по тревата и гонят топка. Те не могат да преценят, че острите фрагметни биха ги наранили. Защо трябва да се случи инцидент, за да се задействат компетентните органи?“, заяви Райна Маринова, майка на 4-годишно момченце, с което всеки ден прекарват поне по 2 часа в парка.

Венцислава Колева, също родител на 4-годишно дете, подкрепи мнението на Райна Маринова и допълни, че вместо опасните арт инсталации, според нея, по-разумно би било поставянето на елен и сърна, подобни на тези пред ловното дружество във Велико Търново.

Главният еколог в община Велико Търново Зорница Кънчева-Миладинова заяви пред „Борба“, че все още няма постъпи сигнали, но очаква тези дни да бъдат получат такива.

„От отдел „Околна среда“ не сме давали разрешение за поставяне на тези скулптури. Това е одобрено от главния архитект Николай Малаков“, коментира тя.

Скулптурите преди това били съхранявани във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Създадени са от утвърдените автори Иван Русев, Емил Бачийски, Свилен Костадинов, Георги Минчев и други.

Във вторник кметът на старата столица инж. Даниел Панов разпореди съоръженията да бъдат премахнати.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

 

Един коментар за “Родители алармират за опасни за децата им скулптури в парк „Колю Фичето“

  • 15.05.2019 в 13:32
    Permalink

    Типично за управлението на България! Вчера разпореждат едно без да мислят- на следващия ден- го отменят /по искане на народа /!!! От джоба /бюджета/ на народа в нечий друг джоб ….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *