179 четения

В Ново село мулчер смила саморасли дървета и храсти и прави швейцарски поляни

ПО СПЕЦИАЛНА ТЕХНОЛОГИЯ С МАЛОГАБАРИТЕН МУЛЧЕР ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО НОВО СЕЛО ОФОРМЯТ РАВНИ И ЗЕЛЕНИ ПОЛЯНИ, каквито сме свикнали да виждаме от пейзажите на Швейцария. Методът е иновативен за региона, а от местното кметство са спечелили финансиране от 7 хил. лв. по програмата „Местни инициативи“, разказа кметът Христо Христов. Машината буквално раздробява всички храсти, драки и саморасли дръвчета и ги превръща на тор. По този начин се пести огромен труд с косачки и моторни триони, от които обаче ефектът е временен. „Реално прочистването на цялото село излиза 7 хил. лв. и после поддръжката на ливадите и зелените площи, както и територията около улиците, е много по-лесна. Ефектът е много добър и вече доста колеги идват на място, за да заимстват опит“, обяснява Христов. Избуялата отвсякъде растителност е един от най-големите проблеми не само в малките населени места. Обилните дъждове допринасят за това, а редуцираните бюджети на кметствата не позволяват обгрижването на всички зелени площи. В Ново село обаче са намерили решение на този проблем и вече предават опита си и на други населени места във Великотърновско и района.

Мулчерът има възможност да слезе и на 20 – 30 см, под горния почвен слой, за да се справи и с кореновата система на бурените и храсталаците. Раздробената дървесна маса пък наторява и способства задържането на влагата, както и растежа на тревата. Третирането с мулчера е особено полезно за уличната мрежа, която често е с ограничена видимост заради драките. Машината и нейните пневматични чукове могат да се справят и с камъни и всякакъв вид останки.

С. МАРИНОВ

Сн. авторът

 

 

2 коментара за “В Ново село мулчер смила саморасли дървета и храсти и прави швейцарски поляни

 • 15.05.2019 в 12:56
  Permalink

  Ето в такива машини трябва да инвестират всички общини, не мога да се начудя как хората влагат стотици хиляди лева в имоти , а пред къщите им боклуци , избуели треви и по някоя раждясала стара кола. Време е да се промени това. Браво на кмета на Ново Село, който обича хубавото и подреденото намира начин и средства.

  Отговор
 • 15.05.2019 в 23:12
  Permalink

  Виждали ли сте как изглежда района след такова нещо

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *