230 четения

За два месеца затварят движението в старата част на В. Търново

Преасфалтирането на 6 улици и ремонтът на свлачището под Царевец започват в началото на юни и ще продължат до август, но намеренията са да приключат предсрочно

 

ВЕЧЕ Е ЯСЕН ГРАФИКЪТ ЗА РЕМОНТА НА СВЛАЧИЩЕТО ПОД ЦАРЕВЕЦ. „Пътни строежи ВТ“ ще прави пропадналата отсечка „Св. Климент Охридски“ в подножието на крепостта, а реконструкцията започва в началото на юни, като е предвидено целият път към кв. „Асенов“ и Арбанаси да бъде затворен за два месеца. От кметството обаче се надяват оптимизация на работата да позволи движението да бъде пуснато поне две седмици предсрочно, така както бе при ремонта на улиците в съседство. Паралелно с ремонта на мястото над църквата „Св. 40 мъченици“ предстои и преасфалтиране на улиците „Стефан Стамболов“, „Читалищна“, „Михаил Кефалов“ „Никола Пиколо“ и „Иван Вазов“, под които миналата година бяха положени нови тръби. Както „Борба“ вече съобщи, преди Великденските празници правителството развърза кесия и направи ремонта възможен. 600 хил. лв. са дадени само за свлачището под Царевец, след като кметството изготви проект за укрепване.

Докато траят ремонтите, трафикът от и към Горна Оряховица през Арбанаси ще се пренасочва по обиколния маршрут край Хуманитарна гимназия и Балдуиновата кула до квартал „Асенов”. Изпълнителят в момента мобилизира екипи, за да започне новите обекти, след като приключи полагането на настилката на четирилентовия път от централната част към „Зона В“ и „Бузлуджа“.

 

ВЕЧЕ Е ЯСНА ТЕХНОЛОГИЯТА, ПО КОЯТО ЩЕ СЕ НАПРАВИ ПЪТЯТ МЕЖДУ КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ И ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ“. Според археолози на това място в миналото населението е карало с каруци пръст и отломки, за да се оформи подход в посока Арбанаси и реката. Покрай археологическите проучвания на манастира „Великата лавра“ насипът е подкопан и миналата година точно за празника на града част от пътя падна, а в района бе създадена временна организация със светофар само в едната лента.

Засегнатият уличен участък е част от третокласния републикански път III-514, свързващ старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица. При стартирането на укрепителните дейности улица „Св. Климент Охридски“ ще бъде затворена за движение в участъка от площад „Цар Асен I“ до Владишкия мост.

БЛИЗО 160 МЕТРА Е ДЪЛЖИНАТА НА ЗОНАТА, В КОЯТО СА ПЛАНИРАНИ УКРЕПИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ. Целта е да бъдат обхванати както участъкът на срутването, така и съседните части, за да бъдат избегнати рисковете от други свличания. Изпълнена ще бъде пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 пилоти, представляващи тръби от стоманобетон, забити в земята на голяма дълбочина. Общият брой на укрепителните съоръжения ще бъде над 140. Изградена ще бъде също подпорна стена, оформено ще бъде отводняване. Тези строително-укрепителни работи, както и възстановяването на тротоарния и уличния участък, са оценени на около 1 милион лева.

Свличането на земна маса бе резултат от интензивните валежи от сняг и дъжд през последните 10 дни на март 2018 г. Още тогава кметът на Велико Търново Даниел Панов възложи геоложки сондажни дейности и спешно изготвяне на проект за укрепване на земната маса, който чака финансиране.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

 

6 коментара за “За два месеца затварят движението в старата част на В. Търново

 • 14.05.2019 в 14:16
  Permalink

  Относно четирилентовия път към ЗонаВ и Бузлуджа, да не забравите да сложите (направите) :
  – шахти за отводняването на водата особено по стръмната част на участъка.
  – тротоари от ДВЕТЕ страни така, че да могат да се движат хора и майки с детски колички едновременно.
  – Осветление

  Отговор
 • 15.05.2019 в 14:00
  Permalink

  Ще преаавалтират , за да ги разкопаят пак, я за кабели, я тръби…..

  Отговор
 • 15.05.2019 в 21:28
  Permalink

  Тия където имат да полагат подземни комуникации да изчакат и както разкопаха Самоводската чаршия да разкопаят и през Септември

  Отговор
 • 20.05.2019 в 20:21
  Permalink

  До иван. Иване първо разбери защо разкопаха Самоводската след ремонта и тогава плюй.
  А именно фирмата която прави ремонта на чаршията накъса кабелите на енергото и ги зарина скъсани и ожулени. Ако невярваш питай в общината или хора които са запознати. Същото беше и на ул.Гурко.
  П.С. Много е лесно да критикувате в нета , ама да научите истината не ви интересува !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *