140 четения

Проф. Пламен Легкоступ поиска оставката на ректора на ВТУ

Кандидатът за председател на Общото събрание е завел дело за клевета и обида срещу Христо Бонджолов

 

ОСТАВКАТА НА РЕКТОРА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ ПОИСКА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ВЧЕРА ПРОФ. ПЛАМЕН ЛЕГКОСТУП, който е бивш ректор на вуза, а сега е и кандидат за председател на Общото събрание (ОС) на университета. Оставката на проф. Бонджолов и назначаването на служебен ректор е единственият възможен изход за създалата се патова ситуация, в която се намира висшето училище.

„Призовавам всички колеги да отидат на Общото събрание на 20 май, за да може университетът все пак да направи крачка напред. Истината е, че който и да бъде избран в понеделник, другите кандидати за ректор ще обжалват резултатите, защото Общото събрание е структурирано нелегитимно, което ще направи нелегитимни и изборите. Но ако не отидем на 20 май да гласуваме, нямам представа как би се развила тази патова ситуация“, призна проф. Легкоступ.

ТОЙ БЕШЕ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ВТУ Е НЕЛЕГИТИМНО, защото е структурирано с нелегитимни решения на Академическия съвет (АС). „От 13 март 2019 г. досега в резултат на отстраняване на представителите на студентите и докторантите Академичният съвет на ВТУ заседава в противоречие с чл. 36а. (4) от Закона за висшето образование. Това прави нелегитимни ключови решения за предстоящите избори, в това число приетите правила за избор на органи за управление във ВТУ, графика за провеждане на изборите, реда за провеждане на отчетно-изборното Общо събрание на ВТУ и т.н.“, изброява професорът. И допълва, че законността на Общото събрание е поставена под съмнение и заради ненавременно обявения списък с поименния му състав с това, че не е спазен 14-дневният срок за информиране за свикване на събранието. Списъчният състав на студентската квота също противоречи на Закона за висше образование, на Правилника на Студентския съвет и на препоръките на министъра на МОН от 10.05.2019 г. „Всичко това е в състояние да причини изключително големи вреди на ВТУ, състоящи се в създаването на репутация за него като университет, в който законите на републиката не се спазват“, категоричен е проф. Легкоступ.

Вчера той за първи път си позволи да коментира всички обвинения, които настоящият ректор отправя от няколко месеца насам към него. И призна, че е ЗАВЕЛ ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА И ОБИДА СРЕЩУ ХРИСТО БОНДЖОЛОВ заради публичните обвинения, че дърпа конците в университета и че е част от „организирана престъпна група“.

Бившият ректор припомни, че за осем години начело на вуза той и неговият екип успяха да направят газификация и енергийна ефективност на ректората, 7-и и 11-и блок, на Факултета по изобразително изкуство, на Стопанския факултет и на спортната база. Припомни и за мащабната програма, която финансира няколко студентски проекта, с които бяха естетизирани ректоратът и Пети корпус с витражи, мозайки и скулптури. „Всички са се вторачили в ремонтите. Да, но ако не бяха те, Корпус 5 и Пети блок на ВТУ щяха да са се съборили. Благодарение на личните ми усилия през 2007 г. собствеността върху части на Пети корпус бяха върнати на университета. Строителните дейности не само ги спасиха от самосрутване, но и от средище на наркомани и клошари ги превърнаха в съвременен и предпочитан от всички образователен център. Ремонтирахме изоставения Пети блок, като също го спасихме от самосрутване, и днес той отговаря на изискванията за енергийна ефективност, оборудван е за водене на съвременен учебен процес, а веднага след края на нашето управление там беше настанена и аутсорсинг компания. Благодарение на строителните дейности университетът има най-добрата спортна база в града. Забравиха се времената, когато студентите пишеха с ръкавици на лекции. Проектите по енергийна ефективност заслужават отделно внимание, защото те се изплащат разсрочено във времето, но икономиите от тях идват веднага след реализирането им“, коментира проф. Легокступ.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!