8 четения

Една седма от новородените през 2015 година в бедна страна тежат по-малко от 2,5 кг

Едно от всеки седем новородени през 2015 година – особено в бедните страни – е с тегло под 2,5 килограма, което по-късно може да има вредни последствия за здравето, предаде Франс прес.
Повече от 20 милиона деца по света са се родили с ниско тегло (под 2,5 кг) през 2015 година – обощават учените от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина в съвместно изследване с експерти от УНИЦЕФ и Световната здравна организация. Около 90% от тези деца са в страните с нисък или среден доход, а три четвърти – в Южна Азия и Африка. При такива деца има по-голям риск от изоставане в развитието, както и от поява на други здравословни проблеми, като диабет и сърдечносъдово заболяване.
Над 80% от 2,5 милиона починали при раждането са били с тегло под 2,5 кг, се казва в публикацията в сп. „The Lancet Global Health“.
В 150 обхванати в изследването страни има спад от 17,5% до 14,6% на броя на новородените с тегло под 2,5 кг в периода 2000 – 2015 година, но това не е достатъчно. Многобройни фактори оказват влияние – възраст и хранене на майката, брой бременности, прекарани инфекции, пушене и употреба на наркотици, замърсяване на околната среда. В богатите страни причина за ниското тегло на новородените е най-вече преждевременното раждане – преди 37-мата седмица. Най-много новородени с ниско тегло има в Бангладеш (27,8%), а най-малко в Швеция (2,4%). В развитите страни като САЩ и Германия този процент е съответно 8% и 6,6%, а0 за много от бедните страни липсват данни.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!