Забава и знание

Гений ли сте? Направете най-краткия IQ тест в света

Дори студентите в Харвард са се издънили на логическите задачи

Тестът за когнитивни разсъждения (Cognitive Reflection Test – CRT) е определен като най-краткия IQ тест в света – той е само от три въпроса.

Въпросникът, разработен в Принстън през 2005 г. от психолога Шейн Фредерик, има за цел да тества способността ви да игнорирате очевидното и да мислите по-рационално.

Разбира се, за да докажете, че сте гений, трябва да получите правилен отговор и на трите въпроса, но скоростта също има значение. Бързите отговори са още един знак за по-висок коефициент на интелигентност.

Не забравяйте, че въпросите, може да не са чак толкова прости, колкото изглежда на пръв поглед. Дори и студенти в някои от най-добрите университети в света (включително Йейл и Харвард) не са успели да отговорят правилно на всички три въпроси, сочи проучване от далечната 2003 година. Всъщност, само 17% са постигнали перфектен резултат.

Въпросите:

1. Бухалка и топка струват 1,10 долара общо. Бухалката струва 1 долар повече от топката. Колко струва топката?

2. 5 машини за 5 минути произвеждат 5 елемента, колко време ще е нужно 100 машини да направят 100 елемента?

3. В езеро има група листа от лилии. Всеки ден площта, заета от листата се удвоява. Ако са необходими 48 дни, за да покрият цялото езеро, колко време ще е нужно за покриването на половината от езерото?

Отговорите

1. 5 цента – има много голяма вероятност да решите, че са 10 цента. Отговорът всъщност е малко по-малко – 5 цента за топката плюс бухалката, която струва 1.05 долара ще станат общо 1.10 долара. А 1.05 долара е точно с 1 долар по-скъпо от 5 цента. (Проучване на Принстън установи, че хората, които са отговорили 10 цента са „значително“ по-малко търпеливи от тези, които дават верния отговор.)

2. 5 минути – интуицията може да ви подсказва 100 минути, но за щастие, не е нужно толкова дълго време. От въпроса може да определим, че са нужни точно 5 минути, за да може една машина да направи един елемент. Заради това, ще са необходими 5 минути, за да се направят 100 елемента от 100 машини.

3. 47-ия ден – интуитивно изглежда, че за половината от броя на дните, 24, защото езерото ще е наполовина покрито с листа. Но ако площта на езерото обхваната от листа на лилии се удвоява всеки ден, това ще е нужен само един ден, за да може покривката върху половината от езерото да го покрие цялото. Махнете един ден от 48 дни и ще останат 47.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *