230 четения

Горна Оряховица посреща елита на борбата в свободния и класическия стил при децата

Ръководството на „Локомотив“ залага на детско-юношеския спорт, не пести средства за развитие на младите таланти и черпи опит от ветераните

 

620 състезатели са подали заявки до момента за участие в Държавните първенства по класическа и свободна борба за деца, които ще се проведат на 18 и 19 май в Горна Оряховица. За втори път от началото на годината зала „Никола Петров“ домакинства на най-висшите форуми у нас в борбата. Организатор е най-успешният клуб от индивидуалните спортове в града- „Локомотив“. Заедно със състезателите ще има поне още толкова родители и треньори, съобщи Цветан Зеленков, председател на Управителния съвет на спортния клуб по борба. Миналия сезон възпитаниците на треньорите Николай Ганев и Пламен Дончев спечелиха над 120 медала, 20 от тях от републикански шампионати, а от началото на сезона имат осем от първенствата на страната, от които два златни. Според младия предприемач тайната на успеха е в единението на хората, свързани с борбата в Горна Оряховица, и приемствеността между поколенията. За разлика от други населени места, борбата в града е концентрирана в един клуб, в който картотекирани са 55 състезатели. С тях работят двама млади треньори – Николай Ганев и Пламен Дончев, около които ежедневно са ветераните Васил Чакалов, Кольо Минчев и Стойчо Христов.

В ръководството на СКБ „Локомотив“ освен Цветан Зеленков са още Деян Тодоров, Румен Тодоранов, Николай Стефанов, Венцислав Стоев, Ашот Погосян, Милчо Милев, Тодор Дънков и Иван Иванов. Те са се ангажирали с издръжката на спортно-състезателната дейност и такси от децата не се събират. Средства постъпват и от общинската субсидия и от тази на Министерството на спорта.

„Горна Оряховица е известен като града на Никола Петров и това определя моето отношение към борбата. Като ръководство сме обединени около идеята, че фокусът трябва да бъде върху детско-юношеския спорт, а при мъжете и жените разчитаме изцяло на собствени кадри. Не смятаме, че е редно да се събират такси от децата, защото така се затварят вратите пред тези, които идват от семейства с по-ниски доходи, а всяко дете има правото да спортува. Аз лично съм много щастлив от факта, че нашата зала е пълна, и наистина нямаме място за трениращите. Хубаво е, че се запази целостта на нашия клуб, защото виждаме какво става с другите спортове. Роенето на клубове пък обезценява стойността на точките, по които се изчислява субсидията, и върху това трябва да се помисли“, коментира Цветан Зеленков. Той е на мнение, че малчуганите трябва да преминават през различни спортове, докато изберат своя. За борбата е категоричен, че учи на дисциплина и показва на подрастващите, че има и по-силни от тях, гради уважение към съперниците и респект към треньорите. Управителният съвет не пести средства и за организиране на състезания в Горна Оряховица. Миналата година турнирът „Никола Петров“ бе с международно участие, за тази амбицията е да се разшири още. Възстановено бе междуучилищното първенство по борба, клубът се нагърби и с организирането на традиционния вече турнир на името на легендарния борец Хари Стоев. Той се провеждаше като част от празниците на духовността в родното село на бореца – Горски Горен Тръмбеш, но от миналото лято е в Горна Оряховица. Следващото му издание е на 12 юни в зала „Никола Петров“.

„В Управителния съвет обсъждаме идеята да възродим и областните първенства по борба, като домакини ще бъдем в Горна Оряховица. Имаме действащи клубове във В. Търново, Елена, Златарица и други населени места, ще поканим и състезателите от Севлиево. Смятаме, че ще станат хубави празници на нашия спорт, момчетата и момичетата в различните възрасти ще имат още една възможност за изява и сверяване на часовниците. Хората на борбата ще се виждат, ще коментират талантите, ще обменят опит. Организацията изисква време, средства и сили, но нали сме се хванали да правим спорт, а той с пестене не става“, завършва Цветан Зеленков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!