Китайският луноход направи изненадващо откритие, свързано с лунната мантия

Китайският луноход „Юйту-2“, който в началото на годината беше спуснат на далечната страна на Луната, е открил богати на желязо минерали, идващи от утробата на нашия естествен спътник – от неговата мантия, съобщава Франс прес.
Космическият апарат е открил присъствието на минералите оливин и пироксен.Те са били извадени на повърхността на Южния полюс на Луната в кратера Фон Карман, образуван след огромен сблъсък с небесно тяло.
Съставът на лунната мантия е слабо изучен. Откритието на споменатите минерали представлява истински пробив за науката. Според най-разпространената хипотеза Луната се е образувала след гигантски сблъсък на първичната Земя с небесно тяло с размерите на Марс, кръстено Тея. Този сблъсък е отнел материя от Земята, разтопени скали под формата на магма, които впоследствие са се наслоили и са образували Луната. Първоначално нейната повърхност е била океан от магма който впоследствие се е охладил. Най-леките елементи са образували кората на естествения ни спътник. А по-плътните минерали, като оливинът, са потънали в лунната мантия. Новото откритие на китайския луноход потвърждава хипотезата за „океана от лунна магма“.

Източник: БТА;

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.