Най-големите страхове на бременните | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Най-големите страхове на бременните

Публикувана на: 16.05.2019г. 346 прегледа

По време на бременността много често наред с позитивните мисли и усещания, чувстваме и някои не толкова приятни емоции. През дългите 9 месеца от бременността, особено ако е първа, ни завладяват и множество страхове. Някои са основателни, други – не толкова, и все пак, чувстваме ги, част от живота ни са. Вижте някои от най-честите страхове, споделени от бременни жени, както и доколко те са възможни да станат реалност.

„Лицето ми се променя“
Това отчасти е основателно притеснение, което бъдещите майки изпитват. Някои жени наистина забелязват значителни промени в изражението и лицето си. Но това се дължи най-често на напълняването, което е типично за бременността, както и задържането на вода, хормонални смущения. Добрата новина е, че тези промени в лицето ще отзвучат след раждането и бързо ще забравите, че сте ги имали дори.

„Ще навредя на бебето, ако ям това“
Бременните жени непрекъснато са бомбардирани с предупреждения от типа „Не яжте това, яжте онова“ и в един момент тотално се объркват какво и кога могат да консумират. Разбира се, че спазването на здравословен хранителен режим е препоръчително, не само заради доброто здраве на бебчето, но и на самата жена. И все пак, ако хапнете малко шоколад или изпиете едно кафе, няма да навредите на бебето. Затова, успокойте се, стремете се към баланс и не се стресирайте прекалено, тъй като притесненията могат да навредят на вас и бебето много повече, отколкото две блокчета шоколад и едно капучино.

„Мога да загубя бебето“
Риск от нежелана ситуация винаги съществува. Но по-важното е да не допускате страховете да ви превземат и обладаят мислите и ежедневието ви. Според статистиката повечето спонтанни аборти се случват в първия триместър и засягат около 15-20 процента от всички бременности, но след 12-та гестационна седмица рискът значително намалява. Затова, ако сте минали след 14-та гестационна седмица, рискът от спонтанен аборт според статистиката е около 1 процент.

„Никога няма да отслабна“
Да, най-вероятно тялото ви след раждането няма да изглежда по същия начин, както преди да забременеете, но да се притеснявате за това, преди още да сте родили, е глупаво! Може би сте го чували десетки пъти, но все пак да си го кажем и ние – при положение, че сте трупали килограми в продължение на 9 месеца, не може да очаквате, че ще ги свалите за 1 нощ, нали? Бъдете спокойни, имайте търпение и с добър режим след раждането всичко ще се нареди. Вашето спокойствие и позитивна нагласа ще ви помогнат най-много в ситуацията, ако искате да отслабнете.

„Ще ми изтекат водите, докато съм навън“
Това е много вероятно да се случи, но пък преди да ви изтекат водите, би трябвало да се появят предупредителни контракции. Те ще ви алармират, че бебето е напът и е време да реагирате. Но дори и да нямате предупредителни контракции, течността, която изтича, не е толкова голямо количество, каквото си мислите.

„Ще родя преждевременно“
Това е възможност, която винаги съществува, но е вероятна, ако вече сте имали преждевременно раждане, ако сте бременна с близнаци или тризнаци, ако сте с не докрай развита матка, ако лекарят ви е предупредил, че това може да ви се случи. Ако нито една от тези ситуации не важи за вашия случай, притесненията са излишни, наслаждавайте се на бременността си!

„Ще се напишкам пред хората“
Да, това също не е страх без основание. Съвсем възможно е да ви се случат 2-3 нежелани, но неволни изпускания по време на бременността. Особено с напредването на бременността при силен смях, кихане или кашляне е съвсем възможно да се случи. Но това не би трябвало да доведе до сериозно изпускане, а съвсем леко и неволно. Ако сте в напреднала бременност и имате подобни страхове, просто използвайте ежедневни превръзки, за да се застраховате от неудобни ситуации.

„Няма да мога да се грижа за бебето“
Това е може би най-споделяният страх както от бъдещите майки, така и от татковците. Колкото и да се чувстваме готови да посрещнем малкото създание, дълбоко в нас, особено, ако ни е за първи път, се крие голям страх дали ще се справим. Да, четем книги и брошури, разговаряме с доктори, посещаваме семинари и форуми, но все пак, притеснението е вътре в нас. Разбира се, всеки страх има някакво основание, но разковничето е да не му се поддаваме. Да вярваме повече в себе си и в хората, които обичаме. Когато обичаме, е много трудно да сгрешим. Затова, отдайте се на приятната емоция и на обичта, която нахлува в сърцето ви само при мисълта за това прелестно създание, което скоро ще се появи в живота ви. Тогава няма да ви е страх, защото любовта побеждава всичко, нали?

Източник: az-jenata.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!