Стефан Тафров: „Корупцията и изоставените реформи създадоха бедност и нагла олигархия”

Нашият глас е най-силното ни оръжие и трябва да го използваме, твърди кандидатът за евродепутат от „Демократична България”

 

„За съжаление, България е само формално член на Европейския съюз – членуваме, но реално не участваме във вземането на важните решения и това се дължи и на корупцията в страната, която е твърде висока, особено по високите етажи на властта. Корупцията и изоставените реформи създадоха бедност и нагла олигархия!

Струва ли ви се, че корупцията е наш, вътрешен проблем, който е подобен и в други държави, а да броим апартаментите на властта, е дребнаво?

Искам остро да се противопоставя на такъв начин на мислене. Поради европейското си членство България е солидарно подпомагана – всяка година ние получаваме милиарди евро от нашите европейски приятели и партньори, за да наваксаме изоставането си спрямо тях. И аз, и вие искаме да живеем в развита и уредена държава с европейски доходи. Само че голяма част от тези милиарди, които нашите приятели отделят от залъка си, за да ни подпомагат, потъват и се изпаряват. Като следствие България все не успява да догони дори средноевропейските държави, милиардите изчезват, а годините си минават.

Колкото повече България се влачи на опашката на изоставащите държави, толкова по-малък авторитет ще има тя и толкова по-слаб ще бъде гласът й в Европейския съюз. Защото какъв авторитет може да има някой, който не само не прави усилия да се развива, но и продължава да краде парите, които му дават, а политиката му се колебае заедно с вятъра?

Този начин на действие е най-сигурната рецепта при взимането на общите решения в Европейския съюз България да попадне не около масата на преговорите, а в менюто.

В моите срещи напоследък хората непрекъснато ме питат за апартаменти, за къщи за гости, за какво ли не. Много хора са отчаяни, че не виждат как нещата могат да се променят в България, и почти всеки втори човек ме заговаря по този въпрос. Понякога ги чувам да казват: „Абе вие, политиците, еди-какво си…“. И аз им отговарям: „Ние от „Демократична България“ не сме тия с апартаментите и с къщите. Тези с апартаментите и къщите са от партиите на статуквото, маскирани като власт и опозиция в Народното събрание – това са БСП, ДПС, ГЕРБ и т.нар „патриоти“, с които ние се борим.”

Мисля, че хората вече разбират, че без действаща съдебна система няма как да се справим с този проблем и ако продължаваме така, България ще си остане най-бедната страна в ЕС, защото без сериозно работеща съдебна система няма инвестиции, няма и доверие на гражданите към институциите. Така ще си кретаме, докато и младите хора напускат България, защото и те няма да й имат доверие.

Ние от „Демократична България“ отдаваме приоритет именно на възстановяването в пълна мяра на върховенството на правото и смятаме, че Европейският съюз може да помогне още на България в това отношение. Преди повече от 12 години ни приеха в ЕС под условие – че ще си реформираме съдебната система. За съжаление, 12 години след това няма резултат, въпреки самохвалството на правителството по телевизията.

Апартаментите не са маловажен проблем – материали за апартаментите на българската власт излязоха и в международни издания. Дори „Икономист“ писа за луксозните български жилищни кооперации за политици с надписи по фасадите. Това е изключително важен въпрос, тъй като показва на много базово ниво кой има почтеност и кой няма, кой злоупотребява с доверието и кой – не. Партиите на статуквото, които изброих по-горе – ГЕРБ, БСП, ДПС, „патриоти“ и др., нямат базова почтеност и никой в Европа не им вярва, въпреки разни показни жестове, особено по избори.

Точно тези, уж наглед дребнави истории, потвърждават стереотипа за България като за корумпирана, крадлива държава и като държава, в която хората нямат доверие в институциите. И после да не се чудим защо не ни приемат в Шенген или защо приемането ни в Еврозоната все още е под въпрос.

А България трябва да бъде опора на Европейския съюз, а не тежест. Ние трябва да бъдем в сърцето на Европа, а не в периферията. Трябва да разберем, че в този свързан и прозрачен свят вече всичко се вижда и всичко си личи.

В началото на 90-те години пред нашето поколение стоеше задачата да възкресим българската държавност, да ликвидираме системата от привилегии и корупционни зависимости (които тогава наричахме „връзки“) и да изградим модерна европейска държава.

Българската демократична общност, която изнесе на плещите си най-положителните промени по време на правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, в което аз бях заместник-министър, съществува и има сили да продължи с реформите. Надяваме се ние, като представители на тази общност, да изпратим повече от един евродепутат в Брюксел и да отправим силно послание към Европа, че съществуваме и че сме готови да действаме. Сега виждаме – точно там, където не успяхме да довършим реформите, точно там, където остана още работа за вършене от други политици, там отново избуяват отровните бурени на шуробаджанащината, връзкарството и корупцията, които ни задушават като общество.

И това е задачата, която можем да си поставим като евродепутати – можем да помогнем на европейските институции да разберат истинската ситуация с правовата държава в България, с тежкото положение, в което се намира тя, така че ЕС да може да ни помага повече във възстановяването на върховенството на правото.

Веднъж на среща с граждани ме попитаха: „То хубаво, господин Тафров, но как с тия хайдуци да се преборим да ни чуят в Европа?“

Ето как. Всички имаме в ръцете си малък, но важен инструмент на промяна и това е нашият глас. Той е най-силното ни оръжие и трябва да го използваме. …”

3 коментара за “Стефан Тафров: „Корупцията и изоставените реформи създадоха бедност и нагла олигархия”

 • 16.05.2019 в 17:12
  Permalink

  Точно вие г-н Тафров нямате никакво място в Европарламента. Жалко за хубавата коалиция която дърпате надолу на тези избори. А колкото до снимката с компрометираният Колин Пауъл може да проверите мнението на американците за него

  Отговор
 • 17.05.2019 в 2:15
  Permalink

  Случайно минаващ, Кажи ми един от другите партии, който да е по-достоен от Тафров!

  Отговор
 • 17.05.2019 в 22:06
  Permalink

  Лесен въпрос – Новаков, Неков Карадайъ, даже Съсела е по-добре. Федерално мислене имаме лии?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *