13 четения

СУ „Димитър Благоев“ – гр.Свищов се включи в националната кампания на фондация „За Храната“ – „Ден на революция в храненето“

СУ „Димитър Благоев“ – гр.Свищов се включи в националната кампания на фондация „За Храната“ – „Ден на революция в храненето“, като тази година мотото е “Не яж боклуци*, яж зеленчуци”. Участие в кулинарните работилнички взеха учениците от IV-ти „а“ и IV-ти „в“ клас с класни ръководители Райка Попова и Лукреция Йошева. За начало беше представена идеята на кампанията с кратка презентация за здравословното хранене, ползата от редовна консумация на зеленчуци, кои витамини са най-важни и как да си ги приготвят вкъщи вкусно и бързо. Деня продължи с бързо състезание между работилничките. Бяха им раздадени карти, които да разделят на плодове и зеленчуци. Целта беше да им се представят по забавен начин видовете зеленчуци и да научат за други, които не използват в ежедневното си меню както и ползите от тях. След играта стартираха кулинарните работилнички. Учениците приготвиха предястия (калинки от чери домати и маслини, шишчета от моцарела, чери и босилек), салата (червено цвекло, морков и ябълка), здравословен дюнер (в лист от маруля завиха предварително сварена киноа, домашен хумус, варени яйда, чушка, домат, морков и сирене), малки здравословни пицети (върху предварително изпечен блат от батат и брашно от лимец, децата нарязаха зеленчуци по избор, намазаха с извара, крема сирене и хумус и приготвиха пици) и разбира се десерти – здравословни бонбони (блендирахме орехи и фурми и ги оваляхме в канела) и сладолед (блендирахме предварително замразени сезонни продове – ягоди и череши заедно с банан, добавихме мляко, сусамов тахан и мед). Четвъртокласниците видяха и разбраха, че зеленчуците могат да бъдат вкусни! След като си изядоха всичко с удоволсвие им бяха раздадени сертификати за участие в националната кампания, книжка с рецепти, и престилка за спомен. С една стъпка по-близо до Здравето! Браво, деца!

Фондация “За храната” провежда националната кампания “Ден на революцията в храненето” за трета поредна година в големи и малки населени места. В гр.Свищов се провежда са първа година. В кампанията ще се включат над 1000 доброволци и учители от почти 70 населени места. Кулинарните работилнички се провеждат на територията на детски градини, училища и заведения за хранене. Фондация “За храната” предоставя на доброволците – организатори на работилнички рецепти и презентации, съгласувани с лекари-диетолози на Консултативния съвет на фондацията, както и допълнителни образователни материали и подаръци за децата.

Образователната кампания “Ден на революцията в храненето” има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар junk храни. Кампанията цели  да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие.

Тази година мотото е “Не яж боклуци*, яж зеленчуци” (детски цитат). Редовният прием на „junk” (от англ. език – боклучава) храна, вкл. газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план – затлъстяване, запек, диабет тип II и др. метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения/ депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст. Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на нутриенти – протеини, фибри, витамини и минерали. Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна. Антидот на този вид храна е повишеният прием на плодове и зеленчуци. Зеленчуците, от своя страна, са източник на много полезни хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, витамини (вит. А, вит. C, вит. К, фолиева киселина и др.) и микроелементи. Препоръчителният прием на плодове и зеленчуци за децата е между 300-400 г. дневно в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!