64 четения

500 лв. глоба ако газим с кални гуми общински път или берем джанки без позволение от кмета

Приемат нова Наредба за поддръжка и стопанисване на общинските пътища

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРИЕМА НОВА НАРЕДБА ЗА ПОДДРЪЖКА И СТОПАНИСВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ПЪТИЩА, в която са регламентирани всички отговорности на кметството по ремонт и опазване на трасетата, както и санкции за разрушаването или замърсяването им. Досега нямаше подобен нормативен акт, което не позволяваше на местната администрация да налага и санкции.

С новата наредба обаче са предвидени и драстични глоби даже за незначителни прегрешения.

Така например санкция от 200 до 500 лв. е предвидена ако се секат дървета, храсти, коси се трева или даже се берат плодове без позволение от кмета в  широчината на общинските пътища и улици, която е 10 метра от оста на пътя. Същата  глоба очаква и онези, които карат МПС-та с кални гуми, складират материали в сервитута на пътя,повреждат настилката или ръсят опасни  за движението предмети.При повторно прегрешение  сумата се удвоява, а контролът се извършва от самата община, както и от полицейски служители.

Драстични повреди на общинските пътища пък предвиждат  и още по-високи глоби, които достигат до 5 хил.лв.

СПЕЦИАЛЕН ЧЛЕН НА НАРЕДБАТА ЗАБРАНЯВА И СТРОИТЕЛСТВОТО  НА ПО 5 МЕТРА ОТ ОСТА НА ПЪТЯ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ. Регламентирани са и отношения при обособяване на крайпътни заведения и обекти. Това може да стане само след одобрена скица и също позволение от кмета и Главния архитект на града.

 

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *