7 четения

10 опасни неща, които правят родителите на новородени

Бебенцата са много крехки създания, а новите родители по правило са объркани и уморени. В такава ситуация е лесно да се допуснат грешки, които обаче могат да бъдат опасни за новороденото. Затова събираме няколко от нещата, към които е добре да се отнасяте много внимателно:

Забравят за оригването

Да „помогнете“ на детето да се уригне след всяко хранене може да ви се струва излишно, уморително или просто да забравите за него, но нека ви стане навик – за повечето деца то е изключително необходимо. Иначе въздухът, погълнат с храненето, както и излишното мляко могат да мъчат детето и да го боли коремчето, а това ще измъчи и младата майка.

Дават допълнително вода

По този въпрос много се е спорило през годините, но според данни от последните изследвания не е нужно да се дава вода нито на кърмените бебета, нито на тези, които са на изкуствено хранене – те си доставят достатъчно течности от млякото, независимо дали е майчино или изкуствено. Освен това водата пълни коремчето на бебето излишно и може да предизвика токсичен шок, както смятат някои лекари.

Перат с обикновен прах за пране

Сертифицираните детски препарати за пране не са просто маркетинг. Праховете за възрастни съдържат много химикали, които се натрупват в нежния малък организъм.

Не ограничават посещенията при бебето

Съвременните педиатри препоръчват да се вслушваме в съветите на баби и прабаби и да сведем до абсолютен минимум посещението на външни хора при новороденото поне през първите няколко седмици след раждането. А да го целуват по лицето и въобще да го пипат е съвсем нежелателно, защото това е най-добрия начин да му предадат инфекция.

Украсяват бебешкото легло

Висулки, залъгалки, бродирани възглавнички, дрънкулки, надвиснали над главата на малкото – красиво е, мило е, но не е никак безопасно. В първите няколко месеца в бебешкото легло не бива да има друго, освен твърд детски матрак, покрит с чаршаф, и леко одеалце.

Поставят детето в шезлонг или в столче за кола

Съблазнително е, особено ако детето спи спокойно в тези приспособления, но педиатрите са убедени: този сън може да бъде опасен за гръбначния стълб.

Не поставят бебето по корем

Повечето малки бебенца протестират против тази процедура, но е жизнено важен навик, който ги учи да държат изправена главичката си, докато са по корем.

 

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!