20 години от създаването си отпразнува Дневният център към Дома за деца в Дебелец

С голямо тържество бе отбелязан 20-годишният юбилей на Дневния център към Дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец. Събитието се проведе на пъстрата площадка за игра в двора на институцията в понеделник. Всички гости бяха посрещани с питка и шарена сол, а дошлите да уважат празника бяха десетки официални лица. Сред тях бяха Мария Беломорова, директор на Дирекция „Бюджет и финанси“ в министерство на здравеопазването, Катя Паракозова – експерт в кабинета на министъра на здравеопазването, инж. д-р Даниел Панов, кмет на Велико Търново, Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет в старата столица, д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, д-р Христо Димитров, председател на районната лекарска колегия, доц. Диана Димитрова, директор на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и много други.

„Дневният център е открит на 1 юни 1999 година, след акредитация на министерство на здравеопазването и решение на Общинския съвет, по заповед на кмета на Велико Търново. До 2015 година той бе разположен в старата столица, но по наше предложение бе преместен в сградата на Дома. Инвестиционният проект за осъществяването му бе изработен безвъзмездно от архитект Свела Цонева. Всички ремонтни дейности са извършени от дарители“, заяви пред присъстващите д-р Анелия Георгиева, директор на Дома и инициатор на създаването на Дневния център.
Тя подчерта, че услугите в Центъра са насочени към деца със специални потребности, с цел подобряване на здравния им статус и успешна реализация в обществото.
„Всяка детска усмивка ни прави щастливи, а всеки напредък във възстановяването на малчуганите е награда за екипа“, допълни д-р Георгиева.
Колективът на Дома и Центъра бе поздравен от кмета на старата столица инж. д-р Даниел Панов, който изрази искреното си възхищение от работата на специалистите.
„Близо 40 години директорката, д-р Анелия Георгиева, има отношение с Дома. Тя е човек, който е дал много от себе си, още след финала на студентските си години до сега, за да е в помощ на децата със специални потребности. Изказвам възхищението си към нея и екипа, които са в помощ на толкова много деца. В годините колективът даде пример на цялата България за единство – хора от неправителствени организации, изпълнителна, местна власт и законодателна власт и бизнеса – бяха обединени в името да помогнат на Дома и Центъра“, заяви градоначалникът.
В празничната програма участваха част от децата, посещаващи услугите в социалното заведение. Те бяха подготвили песни и стихчета, с които развълнуваха всички гости. Малчуганите бяха облечени с атрактивни тоалети, подготвени от екипа на институцията. В тържеството се включила и талантите от танцовия клуб към сдружение „Гражданска инициатива Дебелец 2002“, с ръководител Ангелина Галунска.
Събитието завърши с почерпка на децата с празнична торта, осигурена от д-р Стефан Филев и юристката на търновската болница Силвия Дечева.
Галина ГЕОРГИЕВА
Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *