40% младите майки се сблъскват със следродилна депресия

Прието е да се смята, че от следродилна депресия се сблъскват не повече от 15-20% от родилките. Но ново изследване на учени от Орландо, САЩ, показва, че приблизително 40% от жените чувстват тревожни или панически настроения или изпитват депресия през първите три месеца след раждането на детето.
Изследователи дори наричат този период четвърти триместър, тъй като това състояние е много разпространено.

През първите три месеца след раждането жените трябва кардинално да преустроят живота си, за да се посветят на грижите за малкото, и това пренареждане на приоритети нанася съществен удар върху психиката.

Изследването показва и, че всяка четвърта млада майка няма никакъв план за грижа за собственото си психично здраве в следродилния период.
Ето защо е много важно лекарите и медицинските сестри да отчитат специфичните особености на четвъртия триместър и да оказват на младите майки необходимата психологическа подкрепа.

Следродилната депресия е доста широко разпространено явление, свързано с потискане на психичното здраве на майката, която се измъчва от всякакви негативни мисли. Страдащите от подобна депресия жени смятат себе си за „лоши майки“, които са недостатъчно готови да се грижат за детето си. При това те се срамуват да разказват за проблемите си, като мислят, че обществото, роднините и близките им ще ги осъдят.

Източник: obekti .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *