Дървениците са оцелели след предизвикалото изчезването на динозаврите падане на астероид

Дървениците е трудно да бъдат изтребени. Дори падането на астероид, което затрило динозаврите от лицето на нашата планета, не успяло да я отърве от дървениците, съобщи ЮПИ.
ДНК анализ на около 30 вида дървеници показа, че тези кръвосмучещи насекоми са се срещали на Земята преди най-малко 115 милиона години.
По-рано се смяташе, че дървениците са се появили преди 50-60 милиона години. Предполагаше се, че прилепи са били първите им гостоприемници. Новото изследване обаче разкрива, че появата на дървениците предхождала с около 50 милиона години тази на прилепите.
„Установяването, че дървениците са еволюирали повече от 100 милиона години и са съжителствали с динозаврите, е важно откритие – заяви Майк Шива-Джоти от университета в Шефилд, Англия. – То свидетелства, че еволюцията на дървениците е по-сложна, отколкото се мислеше досега.“
Учените първоначално искали да опознаят по-добре т.нар. травмиращо оплождане сред тези насекоми – мъжките екземпляри поставят подобните си на ками пениси директно в кръвоносната система на женските.
Шива-Джоти и колегите му 15 години събирали дървеници от изолирани пещери. След като се снабдили с екземпляри от десетки видове, учените си дали сметка, че могат да проучат генетичния им произход. Изследването уточнява не само кога са се появили дървениците, но и родословието им. Някои видове са еволюирали към хранене от един-единствен вид гостоприемници, а други – от няколко. Появата на най-често срещаните в леглата на хората видове дървеници предхожда с няколко милиона години тази на човека.
Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *