Финландец изобрети „автомивка“ за хора

Взимането на душ обикновено е приятно, но понякога може да бъде изморително. Находчив финландец предлага технологично решение за моментите от деня, когато човек желае да се освежи, но няма сила да вдигне сапуна, пише в. „Дейл стар“.
Първоначалната идея на 70-годишния Мати Паасо от Хелзинки, Финландия, е изобретението му Хюмън Уош, наподобяващо автомивка, да улеснява хора на възраст или с недъг. От него обаче могат да се възползват и индивиди, страдащи от липса на енергия дори за един душ.
Разработката е отнела на Мати Паасо над три години. Преди окончателния вариант изобретателят е изпробвал четири прототипа.
Съоръжението е оборудвано с два мотора, които контролират въртящата се четка и вертикалното й движение. Човешката „автомивка“ разполага с бутон за спешно спиране. Устройството, задвижвано с крачни педали или странични бутони, спира автоматично след 15 минути.
„Проектирах го за хора, които имат проблеми с придвижването или травми, или са възрастни, или просто не им достига енергия да се изкъпят сами. Устройството, което не заема повече място от обикновен душ, може да се използва в болници или домове за възрастни хора. Потребителят може да се изкъпе за две или три минути, докато стандартното вземане на душ отнема около десет. Един от прототипите беше тестван в болница за месец и много се хареса“, разказва Мати Паасо.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *