В Залцбург се провежда Световното първенство за хартиени самолетчета

В австрийския град Залцбург се провежда Световното първенство за хартиени самолетчета, изработени от обикновен лист с размер А-4, предаде Франс прес.
В него се включиха 180 младежи от цял свят, които се състезават в три дисциплини. Преди финала се проведоха елиминации в 58 страни, организирани от компанията „Ред бул“. Някои от моделите прелитат впечатляващите 50 метра в дисциплината за далечен полет. Те трябва да се пуснат без засилка от страна на състезателя.
Всеки от претендентите за титлата имат своите тайни – от начина на сгъването на листа хартия до техниката на използване на китката за успешен старт на самолетчето.
Един от състезатнелите в дисциплината за акробатичен полет е победителят от 2002 година, американецът Райън Накарато. Той е за трети път участва в световната надпревара, която се организира веднъж на три години. „Човек трябва да се съобразява с конкретната специфика на всяко състезание, твърди 29-годишният Райън. От съществено значение е качеството на листа хартия, тежестта й, температурата на въздуха и влагата!“
На последното световно беше постигната дължина на полета от 53,22 метра, като продължителността му бе 14,36 секунди, припомня агенцията.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *