5-те признака, че една бенка може да е опасна за здравето ни

Понякога се безпокоим излишно за това дали обичайните доброкачествени образувания на кожата, каквито са всъщност бенките, не са се превърнали в ракови.

Западни специалисти дефинират 5 признака, по които пациентът може да се ориентира дали въпросният пигментен участък е, в повечето случаи неопасният, меланоцитен невус или представлява злокачествено израждане на кожните клетки.

Под запомнящото се ABCDE човек изгражда траен ориентир за разграничаване на опасните кожни образувания от безобидните бенки.

Специалистите предупреждават, че колкото и да е малък рискът бенката все пак да се развие в рак, въпрос на лична здравна култура е кожните образувания да се следят редовно за признаците ABCDE и при промяна или подозрения за проблем се потърси дерматолог за компетентно мнение.

На първо място, А, трябва да следим за асиметрия, защото раковите кожни образувания нямат онези приблизително правилни кръгови очертания на бенката. Повърхността на бенката е равна и еднородна, докато тревожното образувание, освен че има неправилна форма, в различните си участъци не е еднакво по цвят и релеф – тоест в едната си част може да е по-тъмно и/или изпъкнало от друга.

После, В (от англ. border), важно е каква е границата между пигментния участък и останалата нормална кожа. При бенките тази граница е по-категорична, тя е рязка – непрекъсната права линия разделя от едната страна по-светлата от по-тъмната кожа. Докато при меланома границата е размита, разкъсана, набраздена, линията прави завои, от което и се получава различното от кръга очертание на опасния пигментен участък.

С (colour) – обърнете внимание на цвета. Ако бенката съдържа различни цветове – на места е по-светла, на други по-тъмна, откриват се черни участъци, сивкави, то това е признак за висок риск от израждането й.

D – диаметър – бенките обикновено са с диаметър по-малък от 6 мм. Всяко образувание по-голямо от този размер трябва да се проследява внимателно.

Е – еволюция – ако наблюдаваме признаци на промяна на бенката като нарастване, изменение на цвета, повърхността, очертанията, особено кървене, това трябва да възприемем като сигнал за посещение в кабинета на дерматолога за консултация. Работа на специалиста е да потвърди дали опасенията ни са безпочвени, което е много по-добрият вариант, отколкото да се окаже, че сме били небрежни в разчитането на тревожните кожни изменения.

 

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.