21 четения

Близки на болен недоволни от горнооряховските медици, платили за транспортирането му в търновската болница

Семейството на 56-годишния Димчо Яначков от Горна Оряховица платило 30 лв., за да бъде транспортиран той от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Близките на пациента недоумяват защо било необходимо да плащат за превоза, при положение че човекът е здравноосигурен и хоспитализиран в болницата в железничарския град. Те твърдят, че освен необяснимата такса медиците в горнооряховското лечебно заведение не са подходили адекватно за стабилизиране на здравословното състояние на Димчо, вследствие на което то рязко се влошило и мъжът вече е на хемодиализа.

„Търновските лекари попитаха защо чак сега баща ми е преместен, а не още в петък, когато е приет в болницата в Горна Оряховица. Той е много зле, не може да върви вече. Може би, за да им бъде платена съответната клинична пътека, по която е лекуван“, размишлява дъщерята Вани Кирилова.

„Този пациент е лежал при нас и преди шест месеца, когато му бе открита начална бъбречна недостатъчност, вероятно в резултат на сърдечната недостатъчност, която той има от няколко години“, коментира д-р Гинка Маринова, началник на Трето вътрешно отделение в горнооряховската болница. Тя заяви, че след първото му изписване е бил консултиран от нефролог от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и му било препоръчано да се обърне към специалист по бъбречни заболявания, който да предприеме лечение и постоянно наблюдение на състоянието му.

„Когато постъпи на 10 май отново при нас, се оказа, че вече е с напреднала хронична бъбречна недостатъчност – това показаха изследванията. Ние нямаме представа дали през това време е спазил препоръките и дали е взел мерки за здравето си. Веднага предприехме лечение на всичките му заболявания – започна консервативна терапия и вливания с цел да го стабилизираме. Тъй като настъпи влошаване на състоянието, се обърнахме към колегите от отделението по хемодиализа в болницата във Велико Търново, за да го приемат за специализирано лечение”, обясни д-р Маринова.

„Аз разговарях с колегите от болницата във Велико Търново да бъде приет възможно най-скоро, въпреки че след изписването му оттук това не е наш ангажимент“, коментира и управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.

Той уточни, че организацията по постъпването на болния в друго лечебно заведение е ангажимент на личния му лекар, а транспортирането дотам е грижа на самия пациент.

„Въпреки това преценихме, че е добре да бъде транспортиран с медицински автомобил и затова предложихме на близките му да бъде закаран с линейка. Тъй като случаят не е спешен, а неотложен, разходите по транспорта се заплащат по утвърден ценоразпис на болницата“, заяви д-р Иванов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!