46 четения

Елена Йончева: „Продължаваме да се борим за България и у нас, и в Европейския парламент“

Елена Йончева е водач на листата на БСП в изборите за Eвропарламент от гражданската квота, без да е член на партията. Тя е започнала кариерата си на журналист като репортерка в „Панорама” по БНТ в началото на 90-те години, когато водещ там е Иван Гарелов. Постепенно започва да прави репортажи от опасни места и военни конфликти – Чечения, Афганистан, Косово, Багдад, Сомалия, Турция.

Йончева е женена за архитект, има син на 4 години. След като става депутат от гражданската квота на БСП, повежда кампания против корупцията на управляващите. Първите й сблъсъци са по повод строителството на ограда по границата, за качеството на магистралите, за които иска проверка в независима европейска лаборатория, защото за сметка на качеството се поевтинява строителството, за да се връщат пари като комисиони във властта.

 

– Г-жо Йончева, с каква лична кауза тръгвате към Европейския парламент?

В ЕП съм готова да работя с всички колеги по всички теми, но основните ще бъдат – справедливост, бедност, огромната демографска криза. Според специалистите България се превръща в огромна демографска пустиня. Корупцията също е основен бич в страната. Моята лична битка е с липсата на справедливост, с корупцията и бедността. Тази битка не може да се води само в България. За да може да се справим с този проблем, трябва да я изнесем в Европа. Вече 12 години сме част от ЕС, като за това време в България са налети милиарди. Но не чувстваме да се приближаваме към ЕС, който е съюз на социална справедливост и достойно заплащане. В България бедността се увеличава с всяка година. По данни от последния доклад на ЕК 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, а 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността. В същия доклад се казва, че 2/3 от сигналите за корупция на висши длъжностни лица в България, на висши политици, не се разследват. В доклада на Държавния департамент на САЩ се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. С европрограмите и средствата, налети в България за тези 12 години, страната ни трябваше да бъде добро място за живеене, но поради тези стряскащи нива на корупцията у нас това не е така.

На европейско ниво има механизми, с които да се борим да изгоним престъпната шайка от властта у нас. На първо място това е европейският прокурор. Надяваме се той да обърне поглед към България по отношение на кражбата на европейски средства. Тези средства са шанс за България, но управляващите и техният кръг от хора ги използват като донор за лично облагодетелстване. Всяка година България губи 11 млрд. евро от корупция (22% от БВП според доклад на Световната банка).

– Вас хората ви слушат и вярват на думите ви, обаче вие вярвате ли, че като депутат в ЕП ще успеете да отговорите на всички техни очаквания? От всички подадени сигнали, разследвания и предизвикани проверки като депутат кое приемате за своя истинска победа?

Когато казваме, че българските депутати трябва да отстояват националните интереси, това не са празни думи. За последните 10 години България не успя да защити нито един голям национален проект. Ние загубихме „Южен Поток”; предадохме кранчето на газта на нашата южна съседка; прекратихме проектите „Бургас – Александруполис” и „Белене”. Когато имаш премиер с тъмно минало, той е зависим. Неговата цел е не отстояване на интересите на хората, а на неговото собствено оцеляване. Германия успя да защити „Северен поток – 2” въпреки натиска. Увеличи своя стокообмен с Русия, въпреки санкциите – 2017 г. с 22%, 2018 г. с 25%. България само губи. На последната резолюция на ЕП срещу Русия левицата гласува против, защото това задълбочава проблемите и не отговаря на интересите на България, а ГЕРБ подкрепи тази резолюция. В България те заблуждават избирателите, че „Белене“ ще се строи. Няма чужд инвеститор, който да вложи средства в ядрена централа без осигурена държавна гаранция. Тази година „Белене“ вече щеше да работи, а днес ние говорим за предстоящо увеличаване на цената на електроенергия, бизнесът е в шок, от следващия месец цената на промишления ток се вдига драстично, което ще доведе до повишаване на цените на основни стоки.

– И кога сте се чувствали най-безсилна?

Ние имаме силата. ГЕРБ твърдят: „Няма кой да ни накаже”. На 26 май ще им покажем, че има кой – ние, българите.

– Как ви изглеждат медиите сега, когато сте по-често от другата страна?

България се намира в безспорно авторитарно управление. Медиите, като четвърта власт, трябва да са основен стожер пред тази авторитарна власт. Борисов заявява, че има свобода на медиите, защото се дава думата на опозицията. Четвърта власт не означава да се дава думата на представители на различни политически сили. Това не е циркова арена, на която едни хора да си кажат нещо. Медията има силата да прави разследвания, когато журналистите имат свободата и куража да изнасят факти. Изключително стабилни сме, както казват управляващите, но в липсата на свобода на медиите. Ние продължаваме да сме на 111-о място, според класацията на „Репортери без граници” по свобода на медиите, между Бали и Зимбабве, а през 2008 г. бяхме на едно място с Франция. Представяте ли си какво ни се е случило за последните 10 години? Трябва да се проведе откровен разговор какво се случва с медиите у нас. Тази власт се опитва да превърне медиите в обслужващ персонал и това е много страшно.

– Като журналист или като депутат имахте повече свобода и инструменти да правите разследвания?

Като журналист работех в държава, която беше на едно място по свобода на словото с Франция, като депутат – в държава, която по свобода на словото е извън Европа. Журналистиката винаги е битка, но когато живееш в една авторитарна власт, се сблъскваш със стена и битката е почти невъзможна.

– Къде е по-горещо – в политиката или на война? И прилича ли политиката на война понякога?

Била съм в Афганистан и Сирия, в Иран, Украйна, при сомалийските пирати и съм била свидетел на много войни. Когато минаваме през българските села, имам чувството, че страната ни се намира във военно положение. Селата са опустошени, къщите изоставени, а надеждата липсва. Това не може да продължава повече и вярвам, че след като спечелим изборите, ще спрем този процес. На политическото поле войната се води с политики. За да можем да осъществим своите приоритети, записани във „Визия за Европа“ и „Визия за България“, трябва да спечелим Европейските избори, които са битка не само за бъдещето на Европа, но и за бъдещето на България. Политиката е ежедневна битка за идеи, за политики, за бъдещето на нашия народ. Само БСП може да победи ГЕРБ и да поведе държавата ни по нов път. За това имаме нужда от помощ от българските граждани. В деня на изборите те са тези, които могат да излязат, да кажат своето мнение и да ни помогнат да спечелим битката. Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-малка тежест ще има купеният и корпоративният глас, на който разчитат опонентите ни.

– Как празнувате имения си ден?

Празнувам в тесен семеен кръг. Св. Константин и Елена е един прекрасен празник, който винаги ми дава сила. Поздравявам и жителите на град Елена, които тогава празнуват своя празник. Градът е наричан Българският Витлеем, защото по време на възрожденската епоха е имало три църкви, което не го е имало в нито един български град по това време. И днес трябва да имаме вярата, че можем да победим това зло, което е обхванало България вече 10 г.

– Довършете изречението: Гласувайте с номер 18, защото…

България има нужда от промяна и справедливост сега.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 коментара за “Елена Йончева: „Продължаваме да се борим за България и у нас, и в Европейския парламент“

 • 21.05.2019 в 13:35
  Permalink

  Играете само театър за пред обикновенните хора на които не знаят какви сте. Единственото нещо което искат е да се докопат до европейските пари докато се правят на големите рософили

  Отговор
 • 21.05.2019 в 13:51
  Permalink

  Гласувайте тогава за Герб , те ще ви оправят , както го правят вече 10 години. Скоро пак ще скачате 45 години демокрация стигат.

  Отговор
 • 21.05.2019 в 17:52
  Permalink

  Да се правят на русофили? Нее, тя не е русофил, тя е Путинофил. Русофил съм аз, защото ценя нашия, български принос чрез БЪЛГАРСКАТА азбука, БЪЛГАРСКИЯ език, БЪЛГАРСКИТЕ книги и БЪЛГАРСКИТЕ архиереи, които сме изпратили в онези диви северни земи, за да се създаде един обширен район на БЪЛГАРСКАТА мирна цивилизация, днес наричаща се Русия. Която за неблагодарност и до днес се опитва да ни влияе и командва. Истинските русофили ценят само руската култура и нормалните руснаци, но се пазят като от огън от руската имперска политика-още от царизма, през дивия комунизъм та до префинената нова путинова империя. Затова – Йончева, NO PASARAN !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!