194 четения

Покрай изграждането на трасето на газопровода край Иванча откриха старо селище

ПОКРАЙ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МАГИСТРАЛНИЯ ГАЗОПРОВОД НА „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА КРАЙ ИВАНЧА селище от времето на турското робство. Освен тук държавната фирма финансира разкопки в археологически обекти по трасето в Долна Липница и Недан, където са намерени надгробна могила и римски находки. Това са трите села от областта, през които ще минава разширението на газопреносната инсталация от българо-турската до българо-сръбската граница. Във връзка със Закона за културното наследство държавната фирма възложи спасителни разкопки на местата, където има археологически обекти, през които ще минава трасето. Още през март дружеството е пратило информационно писмо до кмета Георги Чакъров, а после започнаха и разкопките, които приключиха преди седмица.

Проучването в Иванча се прави за пръв път и продължи около 40 дни в местностите Селището и Белите локви. В разкопките са участвали около 40 души от община Полски Тръмбеш.

СПАСИТЕЛНОТО ПРОУЧВАНЕ КРАЙ ИВАНЧА Е ВЪРХУ ТЕРЕН С РАЗМЕРИ 600 м дължина и 35 м широчина, а край него има два извора с вода, годна за пиене. Тази застрашена зона от големия инфраструктурен проект у нас е регистриран археологически обект от 2012 г., казва доц. д-р Деян Рабовянов, ръководител на разкопките.

Деян Рабовянов

„В началото ставаше въпрос за едно средновековно селище от периода на Второто българско царство и Османския период 12 – 17 век. После се установи обаче, че това е едно доста голямо село от периода 15 – 17 век. Любопитното е, че това селище е известно от данъчните регистри на турците и се е казвало Йованча. Благодарение на газопровода се проучва селище от тази епоха, което се прави изключително рядко в България”, разказва археологът от търновския филиал на Археологическия институт с музей към БАН.

До Освобождението селото е носило името Йованча. В регистрите на турските данъчни власти са отбелязани 120 домакинства плюс 6 мюсюлмански семейства. Селището е имало свой православен свещеник и военно лице, което е било началник на стражата. Сондажното проучване до момента е установило 12 – 13 къщи, гробище, странен гроб, много съдове и керамика, ножове, монети и още предмети от бита на хората от онова време.

„До момента сме открили около 100 находки и странен гроб, запечатан с каменни плочи. В него се вижда, че главата е била вероятно отрязана, тя е обърната с лицето надолу. Антрополозите тепърва ще трябва да кажат дали главата на човека е била отсечена“, обяснява археологът.

Другата изненада са били находки в селището още от ранножелязната и раннобронзовата епоха.

СПОРЕД СКЛЮЧЕНИЯ ДОГОВОР МЕЖДУ „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ И АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ, трябва да се изготви научен доклад от разкопките край Иванча до момента, предвидено е и допроучване на застрашените части от терена, където ще минават пряко тръбата на газопровода, оптичните кабели и друга комуникация. Допроучването се предвижда за лятото – през юни или юли, а финансирането ще е от държавната фирма. Предвижда се по време на втория етап да работят 60 души, които основно ще бъдат от община Полски Тръмбеш.

След като приключат разкопките и се обработят данните и материалите, е предвидена изложба в Историческия музей в Полски Тръмбеш през септември, когато ще се чества 55 г. от обявяването за град. След това находките ще влязат във фонда на музея. Логистична подкрепа пък, разбира се, е оказвал и ще оказва директорът доц. д-р Христо Харитонов.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *