5 четения

Военният университет дари на общината паметник на Христо Ботев

БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ХРИСТО БОТЕВ ДАРИ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Договорът за дарение беше подписан вчера от кмета инж. Даниел Панов и началника на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов.

В началото бюстът е бил поставен до входа на Старото военно училище, по-късно е бил и пред Четвърти учебен корпус и пред Сержантското училище. Демонтиран е от входа на Сержантското училище през 1978 г. и оттогава близо 40 г. се съхранява в НВУ „Васил Левски”. Идеята сега е монументът да бъде поставен в центъра на старата столица. Тази инициатива има десетгодишна давност, припомни вчера кметът на Велико Търново, който благодари за доброволния труд на арх. Драгомир Йосифов и на фирмата изпълнител, която оформя пространството, в което ще се извиси високият 3,20 м монумент.

С решение на Общинския съвет, взето на сесия миналата година, бюстът ще бъде монтиран върху постамент в градинката пред сградата на пощата. Официалното откриване ще бъде на 2 юни, когато почитаме паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Очаква се на церемонията да присъства и правнукът на брата на Христо Ботев – Боян Ботев.

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!