27 четения

Въпреки препоръката на министъра на образованието ВТУ вчера прави избори, резултатите вероятно ще се оспорват в съда

Проф. Пламен Легкоступ и доц. Борис Желев загубиха битката за председател на Общото събрание

ПРОФ. АНТОАНЕТА АНЧЕВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Тя ще ръководи върховния орган на вуза заедно с филолога проф. Живка Колева-Златева, която поема поста зам.-председател. Двете са спечелили с 202 гласа пред останалите двама кандидати доц. Борис Желев и проф. Пламен Легкоступ. Доцентът, който в момента е декан на художниците, се кандидатира заедно с археолога доц. Олег Асенов. Двамата са получили 60 гласа. 59 души са гласували за проф. Пламен Легкоступ и доц. Маринела Агаларева, която беше кандидат за негов заместник.
Общото събрание на ВТУ стартира вчера сутринта с 333-ма регистрирани членове от общо 390 хабилитирани преподаватели, служители, докторанти и студенти, които оформят състава му. Деветима от тях отсъстват по извинителни причини, което означава, че кворумът се гарантира от 254 членове на събранието, каза председателят на Общото събрание проф. Радослав Радев и даде начало на заседанието. То започна с решаването на няколко процедурни въпроса.
Според гласувания дневен ред, последното гласуване ще бъде за ректор. Кандидатите са трима и това са досегашният ректор проф. Христо Бонджолов, проф. Венка Кутева, която в момента е декан на Педагогическия факултет, и проф. Мирослав Гълъбов, декан на Факултета по математика и информатика.
ОБЩОТО СЪБРАНИЕ ЗАПОЧНА ВЧЕРА, ВЪПРЕКИ ПРЕПОРЪКАТА НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ВТУ ДА НЕ ПРАВИ ИЗБОРИ, ДОКАТО НЕ СТРУКТУРИРА ВИСШИЯ СИ ОРГАН ПО ПРАВИЛАТА И СПОРЕД ЗАКОНА.
Според преподаватели, какъвто и да е резултатът от изборите, решенията на Общото събрание ще бъдат оспорени в съда именно заради констатациите за процедурни нарушения.
Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *