57 четения

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

За да сте спокойни, най-добрият вариант е да използвате репелент.

За да не се творите с химия, можете да изберете препарат на основата на етерични масла, но трябва да знаете, че действието му е най-много два часа. Освен това е възможно да предизвика алергична реакция.

Задължително е да проверявате голите части на тялото и главата за кърлежи, когато се приберете у дома, след посещение на тревни и горски площи. Колкото по-бързо откриете впилия се паразит, токлова по-малка е вероятността той да ви е заразил с нещо.

Какво да правите обаче, когато вече е късно и кърлежът си е намерил закуска?

Най-добрият вариант е паразитът да бъде отстранен от медицинско лице. Трябва да знаете обаче, че това не се смята за спешно състояние и ако се отправите към Пирогов, ще трябва да платите манипалуцията.

Ако наблизо няма болница, в никакъв случай не се опитвайте да „задушите“ кърлежа с мазнина или алкохол, каквито методи прилагаха бабите ни.

За да го извадите, използвайте пинсети и не го докосвайте с голи ръце. Леко завъртете по посока на часовниковата стрелка, като увеличавате силата на теглене.

Ако „хванете“ паразита един-два часа след забиването му, тази процедура би трябвало да е лесна. След това дезинфекцирайте мястото.

Какви болести пренасят кърлежите?

Инфекциозните заболявания, които пренасят кърлежите, съвсем не са безобидни. Най-често срещаните са Лаймска болест и Марсилска треска, които в ранните си стадии са напълно лечими.

Затова е изключително важно да посетите лекар, дори и да сте извадили кърлежа сами. По негова преценка може да ви се постави ваксина против тетанус или пък да се назначи кръвно изследване за Лаймска болест.

 

Източник: profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!