83 четения

За четири дни втори потоп и градушка удариха свищовски села, 70 000 дка посеви под вода

Земеделският министър Десислава Танева и вътрешният министър Младен Маринов посетиха пострадалите селища

 

Втори потоп и силна градушка в рамките на четири дни се изсипаха в села от Свищовската община. В понеделник привечер пороен дъжд заля улиците на Морава, Совата, Драгомирово и още няколко села от крайдунавската община. Миналия четвъртък ураганен вятър и торнадо счупиха десетки дървета в Морава и десетина от тях паднаха върху къщи. Отново най-засегнатото село е Морава, а пороят отново надигна релси от железния път и 8 пътници от влак трябваше да бъдат извозени до Свищов в понеделник вечерта. Град колкото орех се е изсипал за броени минути върху нивите и в градините на хората от общината. Ледените късове са унищожили домати, лук, пипер и всякакви други култури.

По чудо и сега пострадали няма. Спешно за Свищов вчера сутринта заминаха вътрешният министър Младен Маринов, земеделският министър Десислава Танева и главният комисар Николай Николов, шеф на Националната пожарна.

Рано сутринта в сградата на Община Свищов се състоя работната среща с кмета на Свищов Генчо Генчев. На нея заедно с министър Танева и министър Маринов присъстваха директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, областният управител Любомира Попова, директорът на ОДМВР във Велико Търново ст. комисар Димитър Машов, комисар инж. Красимир Кръстев, директор на РДПБЗН Велико Търново, и народният представител Станислава Стоянова.

Кметът Генчо Генчев информира, че за радост, няма пострадали хора вследствие на стихията, но има сериозни щети, които са нанесени от поройния дъжд в населени места от община Свищов. Той уточни, че най-засегнати са селата Драгомирово и Морава, които по-късно бяха посетени, но проблемни ситуации са създадени и в селата Совата, Деляновци, Вардим и Ореш. Той допълни, че има наводнени площи, наноси, кал, тиня, но всички служби, които са ангажирани, работят цяла нощ и действията им продължават.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева гарантира бързината на службите и на взимането на решение за обезщетение на пострадалите от градушката. Тя посочи, че когато приключи обследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага. Тя уточни, че екипите, които ще изследват щетите в Свищовско, са умножени по три. По думите й прогнозите са, че са възможни градоносни процеси до средата на юни. „Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък“, изтъкна министърът на земеделието. Министър Танева уточни, че в петък на Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ са гласувани 4 млн. лв. по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие. На организирана среща със земеделски производители в село Морава тя каза: „Не е добър поводът, по който се срещаме, но в тази ситуация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен, а в такъв случай всичко изглежда поправимо. Танева отчете, че като цяло за страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години. „От градушки са пострадали към момента около 70 хил. дка, без тези, които ще дойдат от вашите населени места. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки“, допълни още тя. Земеделският министър посочи още, че продължава да се изгражда противоградова защита и за места, където в момента няма такива.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов подчерта сериозните разрушения на пътната и железопътна инфраструктура в района на Свищов вследствие на дъждовете и градушките. „По линия на МВР и пожарната още от вчера сме във връзка с кмета на Свищов и работим съвместно. Към момента няма пострадали хора, но има сериозни разрушения на пътната инфраструктура – пътна и железопътна“, заяви той. Младен Маринов обясни, че предстои да бъде направен обход на местата, които са пострадали от градушките и силните дъждове. „Задвижена е процедурата по оформяне на необходимите документи и преписки, за да може на следващото заседание на комисията по бедствия и аварии от фонда, който е предвиден за възстановяване, да възстановим максимално бързо инфраструктурата“, обясни той. Маринов подчерта, че към момента се почистват затинените места. „Така че, ако се изсипе друг дъжд, да могат водите да се оттичат и да няма други нарушения на инфраструктурата.“

На срещата в село Морава присъстваха също директорът на Областно пътно управление Велико Търново инж. Венцислав Ангелов и директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Йорданка Стефанова, които потвърдиха, че ще съдействат, с каквото е необходимо, за бързите и експедитивни действия с цел справяне с усложнената ситуация и в помощ на пострадалите земеделци и лошата пътна инфраструктура.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!