Експеримент! Мъж яде храна с изтекъл срок на годност цяла година

Повечето хора вярват, че ако продуктът е изтекъл, не трябва да го използвате. Това обаче не е така. Скот Наш решил да експериментира, като яде храни с изтекъл срок на годност.

Ето ги и резултатите от този необичаен експеримент, които със сигурност ще ви изненадат.

Началото на експеримента

Един ден Скот случайно открил забравена кофичка от кисело мляко на рафта в хладилник. Срокът на годност на този продукт изтекъл преди шест месеца! Той установил, че консумирането му не е вредно за здравето на мъжете. Скот решил да продължи експеримента си. Цяла година той ял храната с изтекъл срок: мексикански питки, масло, сметана и месо. Нито една от тези храни не е довела до влошаване на здравословното му състояние, пише Zdrave.to.

В допълнение, мъжът разказа в социалните мрежи за един интересен случай. Скот открил мухъл на повърхността на парче масло. Наш отстранил разваления слой и използвал маслото, за да сготви. Мъжът казва, че всеки гост, който дойде в дома му, ще бъде гощаван с поне един продукт с изтекъл срок на годност.

Може би хората не трябва да обръщат толкова внимание на датата, посочена на опаковката?

Служителите на училището по обществено здраве в Блумбърг проведоха проучване, в което изследваха 1029 възрастни. Учените установили колко често хората изхвърлят храна с изтекъл срок на годност. Оказва се, че 84% от респондентите понякога са взимали решение да изхвърлят храна, която според датата, посочена на опаковката, е непригодна за консумация.

37% от хората редовно извършват такъв акт и го смятат за напълно нормално. Обикновено се хвърлят сурово пилешко месо и други месни деликатеси. Зърнените закуски, консервирани храни и сирене се хвърлят по-рядко. Убеждението, че датите на опаковките влияят върху качеството на продуктите, е често срещано явление. В резултат на това хората изхвърлят храна, която е напълно приемлива за ядене.

Как тогава да се определи качеството на продукта?

Анджела Гьорген, специалист по хранене в Медицински център MedStar, казва, че човек трябва да разчита на своите сетивни възприятия. Дори ако срокът на годност на храната не е изтекъл, но тази храна изглежда и мирише необичайно, има неприятен вкус, то трябва да бъде изпратена в кошчето. Този принцип е възприет като основа за Скот Наш при провеждане на своя експеримент.

Скот се фокусирал предимно върху миризмата, външния вид и вкус на храната. Очевидно, през цялата година не е допускал грешка.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *