58 четения

От 20 години 100 великотърновски семейства са без път до апартаментите и гаражите си

На ул. „Димитър Рашев“ няма сметоизвозване, защото до сградите се минава само по козя пътека

 

БЛИЗО 100 СЕМЕЙСТВА НЯМАТ НОРМАЛЕН ДОСТЪП ДО АПАРТАМЕНТИТЕ СИ ВЕЧЕ 20-А ГОДИНА. КРАЙ ДВАТА ИМ БЛОКА НА УЛ. „ДИМИТЪР РАШЕВ“ НЯМА СЪДОВЕ ЗА СМЕТ, защото подходът, приличащ на козя пътека, е ужасно тесен и по него не може да мине нормално сметопочистваща машина. Към сградата има и гаражи, които са неизползваеми, откакто са построени. Единственият възможен достъп до тях е по… въздуха. Апокалиптичната картина недалеч от центъра на Велико Търново втрещи и съветничката Валерия Дончева, която се запозна с проблема на място след множество сигнали от живущи и домоуправителя им Христо Данев.

„За пръв път виждам подобен абсурд. Ще направя и питане до кмета на следващата сесия на Общинския съвет, за да се реши проблемът. В 21-ви век е невъзможно да се живее в такава ситуация и хората да си носят торбите с боклук към центъра, а същевременно да плащат данъци“, коментира Дончева.

„Последната ни подписка е от около месец. Нямаме кой знае какви варианти през годините, освен да си пишем с кметството, но засега освен обещания друго не получаваме. Плануваме да сезираме и премиера Борисов, както и омбудсмана Мая Манолова“, коментира Данев.

САГАТА ЗА ОБИТАТЕЛИТЕ ЗАПОЧВА ОЩЕ С ПОСТРОЯВАНЕТО НА БЛОКА ПРЕДИ ПОЧТИ 20 ГОДИНИ. Тъй като до него е нямало нормален достъп, сами са си проправили път сред поляните от района на сегашния „Практикер“ в посока „Зона В“ и „Стената“, както е известно мястото заради голямата подпорна стена. Впоследствие участъкът се застроява с няколко търговски обекта до самите регулационни граници и това отрязва възможността да се изгради нормална улица.

Абсолютно неизползваеми са гаражите към двата блока, като причината е прозаична – те се падат в най-ниската точка на сградите и на почти 5 метра под нивото на новия пряк път, който се гради в момента. Живущите разказаха, че почти всички местни управници са им обещавали, че към блоковете и гаражите ще има връзка именно от този път. Той вече е направен, но такава така и не е изградена. „Платили сме си гаражите с обещания за път от общината, но не можем да ги използваме. Дали сме си парите на вятъра. Разликата в нивата между сградата и гаражите е невъзможна за преодоляване“, разказва и Костадин Бурнев, който е един от живущите в района.

Според общинския съветник Валерия Дончева от кметството час по-скоро трябва да изготвят проект за нормална връзка и това не е невъзможно, защото в района има общински терени, които могат да се използват. Нужна е само добра воля това да се направи, а Община Велико Търново е огромен длъжник на всички живущи в тази част на града.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

Един коментар за “От 20 години 100 великотърновски семейства са без път до апартаментите и гаражите си

  • 23.05.2019 в 18:13
    Permalink

    Само не разбрах защо трябва да се изтипоса представител на политическа партия на преден план на снимката, а статията май се опитва да заостри вниманието върху конкретен проблем. Нали сте в общинският съвет, решавайте ги там проблемите, така пътят ще ви е по кратък госпожо народен представител!!! А да, бях забравил… изборите чукат на вратата!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *