22 четения

Проф. Боян Дуранкев, водач на листата на „Коалиция за България“ за ЕП: „Нещата не могат да бъдат поправени по традиционния начин, затова предлагам плана „Дуранкев“

Проф. Боян Дуранкев е водач на листата на „Коалиция за България“ за предстоящите избори за Европейски парламент. Той е на 67 г., женен и с три деца. Преподавател е в Университета за национално и световно стопанство, чийто възпитаник е. Завършил е социално-икономическо планиране, специализирал е в САЩ и Германия. Боян Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател е по маркетинг и маркетингови комуникации и освен в УНСС води лекции и във Висшето училище по застраховане и финанси. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по маркетинг.

– Проф. Дуранкев, защо приехте покана на АБВ да поведете евролистата на „Коалиция за България“?

– Приех, воден от два мотива – граждански и личен. След 30 години преход България продължава да изглежда зле, хората не се чувстват стабилни икономически, имат най-ниските доходи в Европа. При нас смъртността е най-висока, настъпила е сериозна демографска катастрофа. Дотук ни доведоха широко рекламираните успехи – първо от СДС, след това БСП, неизменното ДПС, което винаги се възползва от властта. И стигаме до супер самовъзхваляващия се ГЕРБ. Аз, като обикновен български гражданин, смятам, че нещата не могат да бъдат поправени по традиционния начин. Това беше гражданският ми мотив, а личният е свързан с факта, че съм баща на три деца и дядо на две внучета. Те не могат да намерят поприще в страната, наречена България. Дори да останат тук,

 

ЕДВА СЛЕД 30 ГОДИНИ НИЕ ЩЕ ИМАМЕ СРЕДНОТО НИВО НА ЕС ОТ 2018 Г.

 

Искам да променим така нещата чрез ЕС и вътрешното ни управление, че да излезем от тази безнадеждна ситуация, в която се намираме.

– Казахте, че не може да има промяна по стандартния начин, а какви нестандартни начини предлагате вие?

– Няколко са и могат да бъдат наречени пакетът „Дуранкев“. Още преди промените през 1985 г. подготвих, а през 2014 г. развихме идеята за догонващо икономическо развитие на България. Тя трябва да бъде модифицирана, защото в момента нямаме индустрия, нямаме иновативни технологии, а имаме шивашки фабрики, имаме много банки, застрахователни компании, национални лотарии и подобни недоразумения, които не правят добра икономика. Ако българчетата искат да бъдат маникюристки и шивачки, това ще се случи, но ако искат да строят модерна икономика, като електроника, тежко машиностроене и т.н., в момента в България условия няма.

Догонващото икономическо развитие означава до 2025 г. ние да постигнем икономически растеж, който е минимум 6 – 7% средно годишно, за да може през 2025 г. да преминем по-малко от половината разлика към средата на ЕС. Това не е самоцелно, защото втората ни идея е свързана с догонващото социално развитие, а то означава хората да имат и други доходи. Първо подкрепям идеята на Макрон за различни скорости на развитие, като най-слабо развитите страни, като България и Румъния, трябва да се развиват по-бързо, отколкото другите. Освен това,

 

ПОДДЪРЖАМЕ ИДЕЯТА ЗА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, КОЯТО ДА НЕ Е ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ СРЕДНАТА ЕВРОПЕЙСКА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

 

Това няма да стане факт поне в следващите 10 г., защото в момента минималната средна европейска заплата е точно 924 евро, което е 1800 лв., а средната българска заплата е 1240 лв. Или средната ни заплата е под нивото на средната европейска минимална заплата. Ако се развиваме с тези темпове, за които споменах – 6 – 7%, можем да постигнем минимална заплата 510 евро през 2025 г. и минимална пенсия поне 300 евро.

– Какво можете вие да направите като евродепутат, за да се случи планът „Дуранкев“?

– България вече 12 г. е член на ЕС, но нашите евродепутати се държат така, все едно отиват на детска градина в Европарламента. Присъстват там като цветя в големи саксии, но не работят, защото не знаят как. Те търсят решения в своите партийни семейства, а трябва да търсим общи интереси с други страни, които могат да повлияят на общите решения на ЕС.

Като евродепутат мога да търся решения и за устойчивото демографско развитие, защото в момента ние сме пустинята Сахара от демографска гледна точка.

 

ПРЕДИ 10 ГОДИНИ ИМАШЕ ХОРА, НО НЯМАШЕ РАБОТА. СЕГА ИМА РАБОТА, НО НЯМА ХОРА И ВСЕ ПО-МАЛКО ЩЕ ИМА

 

Ако така продължава обезлюдяването, след няколко години няма да могат да се плащат пенсиите, защото няма да има кой да ги заработва, няма да могат да се плащат здравни осигуровки и т.н.

– Има ли решение?

– Дори в няколко посоки. На първо място трябва да се формира европейски фонд „Бебе“, който да дава 5000 евро за първо дете, 10 000 евро – за второ, 20 000 – за трето дете. Трябва да се строят общински жилища за младите семейства, нещо, което изобщо не е новост в нашия свят, просто го забравихме след 1991 г.

За да задържим специалистите с висше образование, които най-често напускат, предлагаме да се въведе т.нар. данъчна ваканция. Ако си учил 5 години във ВТУ, 5 години след това не плащаш данъци като благодарност на държавата за това, че си останал да се развиваш тук. В края на годината

 

КАТО БЛАГОДАРНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА 13-А ЕВРОПЕЙСКА ЗАПЛАТА, ЗАЩОТО СИ ОСТАНАЛ ДА РАБОТИШ В НАЙ-ПРОПАДНАЛАТА СТРАНА НА ЕС

 

Ако се приложи всичко това, до 2025 г. можем леко да променим физиономията на България.

Европейският парламент не е по-голямо нещо от нашето Народно събрание. Разликата е само в качеството. Всяка резолюция, всяка директива на ЕС се изпраща две години по-рано за становище на националните парламенти. Те ги предават на правителството си, което излиза със становище пред обществеността и пред парламента какво трябва да защитават всички евродепутати от една страна. Тогава, ако не се харесва даденото предложение, парламентът гласува резолюция против. Ако девет държави имат нещо против, се блокира тази европейска резолюция или директива. През миналата година българският парламент не е дал нито едно такова становище, а по-миналата година – едно. Обаче ходим да играем хора и ръченици пред Европейския парламент.

– Защо хората трябва да гласуват с номер 10 на 26 май?

– Първо, защото най-добрите футболисти в света винаги са били с номер 10 – Пеле, Меси, Марадона, както и президентът Георги Първанов, когато играеше футбол.

Вижте, в нашата листа няма хора, които да се гордеят, че имат къщи за гости, апартаменти с асансьори до хола и заграбени милиони евро в чужди сметки. Всички сегашни партии на статуквото, милионерските партии, триглавата ламя – ГЕРБ, БСП и ДПС, и „Обединените патриоти”, които са орел, рак и щука, тези хора не могат да си измият лицата или поне трябва да ги търкат доста дълго, за да ги почистят и да имат добър имидж пред обществото. Нашата листа са само хора с чисти лица, които имат интелектуален потенциал. Това не е ли достатъчно да гласувате с номер 10?

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!