Роботи помагат за филтриране на коментарите в интернет

Възможно ли е да се дискутира спокойно в интернет? Някои медии са решили да покажат, че това е възможно, като използват в сайтовете си роботи, които да „отстраняват оттам безумните изказвания“, предаде Франс прес.
Френският в. „Монд“ обяви вчера, че е възприел нова система за прочистване на коментарите, която се основава на технология на компанията Джигшоу, свързана с Гугъл и с Алфабет. Средството, предлагано от Джигшоу вече е използвано от „Ню Йорк таймс“ и от „Паис“. То облекчава работата на модераторите, като поставя автоматично оценка за „вредност“ на 3000 коментара, поствани всеки ден в сайта на „Монд“. Когато пишат коментара си под статия на изданието, потребителите в реално време получават оценка, която може да ги подтикне да подбират по-добре думите си. После модераторите на медията решават дали да публикуват тези коментари, или да отстранят обидните, расистките и оклеветяващите думи в тях, както и онези изказвания, които „са извън темата на разговора“.
Много медии по света, като например местни медии или американският седмичник „Атлантик“, забраниха коментарите и се върнаха към добрата стара практика на пращане на мнения по електронната поща. Модерирането на коментарите струва няколко хиляди евро всеки месец. При условия на криза за медиите, те могат да решат да икономисат пари. Освен това, според някои изследвания коментарите, в които има ненавист, представят в лоша светлина сайтовете, които ги приемат. Те ги излагат на риск от съдебно преследване или от прогонване на рекламодатели.
След шест месеца на сътрудничество с Джигшоу „Паис“ твърди, че „вредните“ коментари под статиите са намалели леко, а броят на хората, оставящи коментари, като цяло се е увеличил.
Инженери на Джигшоу сега усъвършенстват метода, което ще позволи да се „долавя“ и хуморът, иронията или преносният смисъл на думите, като например похвалата: „Отлична новина!“, в която няма нищо обидно от езикова гледна точка, но която носи много различно послание, когато е поставена под статия за издавили се в Средиземно море мигранти.
Освен това в редакцията на „Ню Йорк таймс“ и на университета „Саймън Фрейзър“ в Канада се работи по автоматичното идентифициране на най-конструктивните коментари, тоест такива, които карат дискусията да напредва, при които се запазва цивилизоваността, които се основават на факти или на лични преживявания и които като цяло придават някаква стойност на обсъжданата тема.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *