Малчугани от детска градина „Пролет“ влязоха в класна стая на килийно училище

ЗА ЕДИН ЧАС В ОБСТАНОВКАТА НА КИЛИЙНО УЧИЛИЩЕ УЧИХА ВЧЕРА МАЛЧУГАНИ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „ПРОЛЕТ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Децата, които наесен ще бъдат първокласници, усетиха как точно са учили техните връстници преди 180 години. Хлапетата слушаха разказа на д-р Жулиета Гюлева от отдел „История на България XVXIX в.” в Регионалния исторически музей в старата столица, седнали с кръстосани крака на земята. След това писаха буквите в пясък, видяха какво е калем, опитаха да напишат и буквите от българската азбука с перо и мастило.

Така хлапетата станаха участници във възстановката, с която търновският музей отбеляза 180 години от откриването на взаимно училище във Велико Търново, което тогава е съществувало към църквата „Св. Никола”.

Откритият урок беше наречен „От килийното към взаимното училище” и се проведе в музей „Възраждане и Учредително събрание”, където тримата уредници д-р Атанаска Стамболийска, д-р Жулиета Гюлева и Михаил Стойчев бяха подредили стая, копие на класна стая в килийното училище.

Децата бяха запознати с видовете училища – килийно и взаимно, в българските земи през епохата на Възраждането, разбраха каква е била дисциплината преди близо два века, как са наказвани и поощрявани някогашните ученици.

Малчуганите седнаха на стари чинове и успяха да се докоснат до различните видове дървени сандъчета с пясък и пръчици за писане, черни дъсчици и калеми, на които някога учителите са учили учениците да пишат и четат. Във възстановката бяха използвани учебни помагала от Възраждането – „Древная история”, която е издадена още през 1753 г., „Рибен буквар” от 1847 г., „Старобългарска граматика“ от 1895 г. Децата видяха и как са изглеждали „Учебник по православен християнски катехизис” от 1890 г. и „Неделник” на Софроний Врачански 1806 г., както и взаимоучителните таблици, изработени от Христо Г. Данов.

Накрая всяко дете получи като награда и поощрение „медал”, по подобие на тези, които са били давани във взаимните училища за добро поведение.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *